Veel Nederlanders in de stress door torenhoge inflatie

stress

De koopkracht is er flink op achteruit gegaan

Het lijkt wel alsof alles duurder wordt en als we naar de cijfers van het CPB kijken is dat ook zo. De koopkracht daalt dit jaar ongeveer met 2.7 procent en dat betekent dus dat we met hetzelfde geld, minder kunnen kopen. Uit onderzoek van Hart van Nederland blijkt dat veel Nederlanders daardoor stress ervaren.

Koopkracht en inflatie

Heel veel Nederlanders zien dit jaar hun koopkracht dalen. Het woord koopkracht wordt gebruikt om de waarde van je geld mee aan te duiden. De koopkracht hangt onder andere af van inkomen, belastingen en de prijzen van goederen en diensten. Door de hoge prijzen van gas en olie en tekorten op bijvoorbeeld de graanmarkt, blijven de prijzen maar stijgen. Inkomens stijgen echter niet net zo hard mee. Dat betekent uiteindelijk dat mensen van hetzelfde loon minder goed kunnen rondkomen.

Een belangrijk onderdeel van de dalende koopkracht is de inflatie. Zo ging het CPB in januari nog uit van een inflatie rond de 3 procent voor hun berekeningen. Al snel werd duidelijk dat over de eerste twee maanden van dit jaar de inflatie boven de 6 procent lag. Gisteren heeft het CPB laten weten dat zij uitgaan van een inflatie rond de 5,2 procent. Hierbij laten ze bovendien weten dat alle cijfers rond de oorlog in Oekraïne nog niet volledig zijn meegenomen in de berekeningen.

Onderzoek

Hart van Nederland vroeg ruim 4.000 panelleden hoe zij omgaan met de hoge inflatie. Benzine, brood en andere producten zijn dus ineens een stuk duurder geworden en dat is bij velen al in de portemonnee te voelen. 46 Procent van de mensen uit het onderzoek gaf namelijk aan de stijgende kosten al flink te merken.

Daarnaast gaf een derde van de ondervraagden zelfs aan te moeten bezuinigen om niet in de problemen te raken. “Het is lastig om een keuze te maken over bezuinigingen die je kan maken. Boodschappen heb je nodig, brandstof om te werken en energie heb je weinig grip op”, zegt een van de ondervraagden in een reactie. Uitjes en bezoekjes aan de horeca worden daarom uitgesteld. Ook wordt de keuze gemaakt om de auto ‘vaker te laten staan’.

Stress

De panelleden uit het onderzoek van HvN gaven ook aan stress te ervaren door deze financiële problemen (53 procent). “Ik heb al een bijstandsuitkering, dus het is al lastig genoeg”, vertelt iemand bijvoorbeeld. Een ander gaf zelfs aan moeite te hebben om nog rond te komen. “Ik had laatst geen geld meer voor boodschappen en luiers en moest helaas een rekening storneren. Dit is toch niet meer normaal?”

Lees ook: Prijzen stijgen, maar inkomens niet: koopkracht holt dit jaar achteruit

Bron: Hart van Nederland | Beeld: Unsplash