Storm en zware windstoten: KNMI geeft code geel af voor het hele land 

code geel

De windstoten kunnen oplopen tot 110 kilometer per uur 

We krijgen vandaag te maken met ware lentestorm. In het hele land komen zware windstoten voor, die kunnen oplopen van 80 tot 90 kilometer per uur. In het noorden en westen zal het nog net iets harder waaien, daar kunnen windvlagen van 100 tot 110 kilometer per uur voorkomen. 

Code geel 

Hoewel het een paar weken geleden nog heerlijk lenteweer was, moeten we ons vandaag opmaken voor een heuse lentestorm. De harde wind kan zorgen voor schade aan gebouwen en bomen. De windvlagen kunnen ook zorgen voor hinder in het verkeer, met name aan de kustgebieden. Het KNMI heeft vandaag dan ook code geel voor het hele land afgekondigd. 

Zware windstoten 

In België is er op dit moment al sprake van stormachtige windkrachten. De verwachting is dat die ook bij ons zullen verschijnen vandaag. Vooral in het noorden en westen is er kans op zware windstoten, die kunnen oplopen tot 110 kilometer per uur. Volgens Marc de Jong, meteoroloog van Buienradar, zal het hoogtepunt rond het middaguur liggen. “Het zal hard waaien, vooral in het noordwesten.”

Last in het verkeer 

Ook het verkeer zal last hebben van de zware wind, vertelt De Jong. “Als je bijvoorbeeld met een aanhanger de weg op gaat, zul je die rukwinden merken. Wat meevalt is dat de bomen nog niet in het blad staan, dus die zullen minder snel omwaaien. Maar er zal heus wat dood hout naar beneden komen.” Het blijft dus goed opletten als je vandaag de weg op gaat. 

Later op de middag neemt de wind pas af en krijgen we vooral te maken met buien. Ook wordt er onweer en hagel verwacht, de temperatuur zal niet boven de 11 of 12 graden uitkomen. “Het wordt een onstuimig dagje”, concludeert De Jong. 

Lees ook: Bewezen: coronavirus slaat harder toe tijdens pollenseizoen

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels, Dziana Hasanbekava