Toeslagenadvocaat werd door de Belastingdienst als lastpak gezien

pérez

‘Haar wegen zijn onnavolgbaar’

De toeslagenadvocaat Eva González Pérez werd jarenlang als lastpak gezien door de Belastingdienst. De dienst werkte niet mee aan haar pogingen om eerherstel te krijgen voor haar cliënten. Niet alleen González Pérez werd als lastpak gezien, ook Pieter Omtzigt werd als vervelend ervaren.

Interne memo’s en e-mails

Deze informatie is gebleken uit een dikke stapel documenten die zijn vrijgegeven met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). In interne memo’s en e-mails beschrijven verschillende ambtenaren dat González Pérez onbetrouwbaar is en zetten ze vraagtekens bij wie zij precies vertegenwoordigt. Vanaf 2014 staat González Pérez gedupeerden van de toeslagenaffaire bij. Ook al geven de rechter en later de Raad van State haar gelijk, de gesprekken met de Belastingdienst lopen toch steevast op niks uit.

Wantrouwende houding

De vrijgegeven stukken laten de wantrouwende houding van de fiscus zien richting de toeslagenadvocaat. “Haar wegen zijn onnavolgbaar”, staat in één van de memo’s uit 2016 die reeds is vrijgegeven. Er worden vraagtekens gezet bij wie González Pérez nou precies vertegenwoordigt. “Zij heeft meerdere malen gesteld dat zich dagelijks nieuwe klanten melden, maar daar ga ik niet vanuit”, staat in een memo uit 2017. Toch geeft de toeslagenadvocaat niet op en blijft aandringen voor gedupeerde ouders die zij vertegenwoordigt. De Belastingdienst houdt de boot af. “Ik zie weinig heil in een gesprek met mevrouw”, mailt een ambtenaar in april 2018 naar een collega.

Pieter Omtzigt

Als Pieter Omtzigt dan ook nog eens om de hoek komt kijken en zich vastbijt in de zaak, wordt dat vooral gezien als hinderlijk. Voor Omtzigt is het duwen en trekken geweest om enige informatie los te krijgen, tot toenemende ergernis en woede. Uit interne mailwisseling is gebleken dat dit een bewuste lijn is. Intern wordt het namelijk als pluspunt gezien als Omtzigt even met andere dingen bezig is, blijkt uit een memo uit 2017. “Vanuit Omtzigt verwacht ik niet zoveel gezien het feit dat Prinsjesdag komt en hij ook druk is met het Europese corruptieschandaal.”

SP-Kamerlid

Na vele kamerdebatten, een parlementair onderzoek en een reeks Wob-onderzoeken, komt er nog steeds nieuwe informatie boven water. Volgens SP-Kamerlid Renske Leijten, komt dit omdat er sprake is van een doofpot. Als lid van de Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag (POK), had de SP-Kamerlid enkele van de nu openbare stukken graag eerder gezien. “Verhoren van de POK waren echt anders geweest met de informatie”, aldus Leijten. Eerder klaagde de POK ook al over dat er cruciale informatie was achtergehouden voor de ondervragingscommissie.

Lees ook: Vorig jaar meer klachten over discriminatie en ongelijke behandeling

Bron: RTL Nieuws | Beeld: YouTube

Array