Vorig jaar meer klachten over discriminatie en ongelijke behandeling

klachten

Ook maakten mensen vaker melding van racisme

In 2021 kwamen er veel meer klachten over ongelijke behandeling en discriminatie binnen dan de jaren daarvoor. Dat meldt het College voor de Rechten van de Mens (CvdRM), waar die klachten binnenkomen.

Recordaantal klachten over ongelijke behandeling

Vorig jaar kwamen er in totaal 5.286 klachten en vragen over ongelijke behandeling binnen bij het College voor de Rechten van de Mens. Volgens hen is dat een record. Ongeveer de helft van die meldingen kan volgens de wet worden aangeduid als discriminatie. De meeste meldingen gingen over een beperking of chronische ziekte.

Discriminatie

Naast de vele meldingen over ongelijke behandeling kreeg het CvdRM afgelopen jaar bijna zeshonderd meldingen over racisme binnen. Ook dienden meer dan 450 mensen een klacht of vraag in omdat ze zich gediscrimineerd voelden op basis van geslacht. Daarnaast kwamen er 2.328 meldingen binnen van mensen die zich door de komst van het coronatoegangsbewijs gediscrimineerd voelden door de overheid. Die meldingen kunnen volgens de wet echter niet direct als discriminatie worden gezien.

Behoorlijke stijging

In 2017 kwam er nog 5.423 klachten binnen bij het CvdRM, meer dan dit jaar. In de jaren daarna daalde het aantal klachten echter telkens, tot 3.581 in 2020. Met 5.286 klachten is er in 2021 dus weer een forse stijging te zien. Iedereen die vermoedt dat hij of zij te maken heeft met discriminatie, kan het CvdRM ook vragen om daar een oordeel over uit te spreken. In 2021 deden maar 739 mensen dat, wat het hoogste aantal is sinds het CvdRM in 2012 werd opgericht.

Toeslagenaffaire en corona

Een groot deel van de racismeklachten in 2021 werd ingediend naar aanleiding van de toeslagenaffaire. Ook hadden veel mensen het vermoeden dat ze etnisch geprofileerd werden door bijvoorbeeld gemeenten als ze een uitkering wilden aanvragen. De vele meldingen van ongelijke behandeling zijn vooral terug te leiden tot de coronapandemie. Die verergerde de situatie van veel mensen met een handicap of chronische ziekte. Mensen met een beperking kunnen vaak bijvoorbeeld geen mondkapje dragen of vaccinatie krijgen, wat problemen opleverde.

Bron: NU.nl | Beeld: Unsplash, Rod Long