Aha: zo is de traditie van chocolade-eitjes met Pasen ontstaan 

chocolade-eitjes Pasen

Wist jij dit? 

Ze liggen al maanden in de winkel: chocolade-eieren. Maar waarom eten we deze eigenlijk altijd rond de paasdagen en waarom heeft het de vorm van een ei? Wij leggen je uit waar deze traditie vandaan komt. 

Traditie ontstaan 

Het geven, kleuren en beschilderen van eieren met Pasen is een eeuwenoude traditie, die in de vastentijd is ontstaan. Tussen Aswoensdag en Pasen mochten er geen vlees en eieren worden gegeten. In die tijd beschilderden mensen de eieren die werden gelegd. Op paaszondag mochten mensen eindelijk weer eieren eten en dan stonden de vrolijk beschilderde exemplaren op tafel. En het chocolade-ei? Dat is hier een variant op. 

Chocolade-ei 

Het chocolade-ei is in de 18e eeuw door Parijse banketbakkers bedacht, als luxevariant op de ‘gewone’ eieren. Aan het begin deden ze de chocolade in de mal van een echt ei, ze waren destijds dan ook een stukje groter dan we nu gewend zijn van paaseitjes. Er werden zelfs wedstrijden onder bakkers en chocolatiers gehouden wie het mooiste ei kon maken. Terwijl ze jaren geleden dus nog heel erg hun best deden op één heel mooi ei, eten we nu het liefst lekker veel chocolade-eitjes en is het een gebruik geworden. 

Andere theorieën 

Dit is overigens niet het enige verhaal dat rondgaat over het ontstaan van paaseitjes. Er zijn nog een heleboel andere theorieën. Zo is het ei in veel (voorchristelijke) religies een symbool van vruchtbaarheid en nieuw leven. Volgens anderen staan eieren symbool voor de wederopstanding van Christus en weer anderen denken dat het christelijke Pasen vermengd zou zijn met oudere lentegebruiken. Wat we in iedere geval wél zeker weten, is dat chocolade-eitjes ontzettend lekker zijn en dat we er dit weekend weer volop van gaan genieten! 

Lees ook: Zo maak je zelf de allermooiste paaseieren voor Pasen

Bron: Quest | Beeld: Pexels