Wat gebeurt er met vaccins als vaccineren door slecht weer niet doorgaat? 

vaccineren slecht weer

En wat als je niet op (tijd op) je afspraak kunt komen?

Vanwege code rood sloot de GGD afgelopen zondag alle test- en priklocaties. Want hoewel zo’n wit winterlandschap er prachtig uitziet, is het niet heel veilig om de weg op te gaan. Een logisch besluit, maar wat gebeurt er met de vaccins als het vaccineren door slecht weer niet doorgaat? En wat als je te laat komt of helemaal niet kunt komen vanwege de sneeuw? 

Slechte weersomstandigheden 

Heb jij de komende dagen een afspraak staan om je te laten vaccineren? Dan kan het nog best spannend worden. Vanwege het winterweer is het op sommige plaatsen spekglad op de weg. Wellicht wordt het dus lastig om (op tijd) op de priklocatie te komen. Je vraagt je dan misschien ook af: wat als het vaccineren vanwege slechte weer niet door kan gaan? Geen zorgen. Dan wordt er gewoon een nieuwe afspraak gemaakt, aldus een woordvoerster van GGD-GHOR tegen RTL Nieuws. 

Te laat of vertraging 

Durf je helemaal niet te komen vanwege het slechte weer? Ook dan kun je gewoon een nieuwe afspraak maken. Daarnaast houdt de GGD er rekening mee dat mensen door sneeuw en gladheid te laat zullen komen. Ook dat is volgens de woordvoerster geen probleem. Zelfs als je twee uur later bent dan je oorspronkelijke afspraak, kun je dezelfde dag nog een vaccinatie krijgen. 

Overgebleven vaccins

Wanneer er priklocaties dichtblijven of er veel minder mensen komen dan verwacht, blijven er logischerwijs een hoop vaccins liggen. Wat gebeurt daarmee? Volgens de GGD hoeven ze gelukkig niet meteen de prullenbak in. Aangeleverde coronavaccins zijn op de priklocatie namelijk nog vijf dagen houdbaar. 

Vaccinaties voorbereiden

De GGD bekijkt over meerdere dagen hoeveel vaccins er klaargemaakt moeten worden en niet per dag. Vervolgens wordt er op de dag zelf bepaald hoeveel vaccineren er worden voorbereid. Als de GGD merkt dat er minder mensen komen dan gepland, zullen er voor de volgende dag dus ook minder vaccins worden voorbereid. Daarnaast zal de GGD dan minder vaccins bestellen uit de opslaglocatie. Op deze manier gaan er geen vaccins verloren en hoef jij je geen zorgen te maken als je door winterse omstandigheden niet (of later) op je afspraak kunt komen. 

Lees ook: Op deze plekken mogen ongevaccineerde mensen geweigerd worden

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels, Nataliya Vaitkevich