Van Dissel is somber over kerst, maar positief over het voorjaar 

De RIVM-topman verwacht dat we kerst maar met een paar mensen kunnen vieren 

Nu Kerstmis steeds dichterbij komt, willen we maar al te graag weten hoe we de feestdagen kunnen vieren. Jaap van Dissel heeft echter weinig hoop voor de kerstdagen, zo vertelt hij in Nieuwsuur. Gelukkig is de RIVM-topman wél positief over het voorjaar. Hij durft zelfs een voorspelling te doen wanneer we terug naar normaal kunnen. 

Voorspelling december

Eerder deze week kwam het Outbreak Management Team (OMT) al met een advies, waaruit bleek dat we in december nog geen versoepelingen hoeven te verwachten. Ook RIVM-topman Jaap van Dissel is somber over de feestdagen. “We zien nu twee weken dat de aantallen wel iets dalen, maar toch te lang blijven hangen”, vertelt Van Dissel in Nieuwsuur. “Dat heeft tot gevolg dat ook de zorg nog te veel belast is. We zien een beetje een afname van het aantal patiënten in de ziekenhuizen, maar dat gaat heel traag en moeizaam.” 

Kerst 

Van Dissel verwacht dan ook dat we kerst slechts met een paar mensen kunnen vieren. Daarvoor zijn de besmettingscijfers te slecht. Wat de definitieve regels voor kerst gaan worden, horen we op 8 december. Als het aantal IC-opnames onder de tien per dag had gezeten, hadden Van Dissel en het OMT waarschijnlijk een verruiming voor het aantal gasten thuis geadviseerd. “Nu de cijfers zo stagneren zijn we heel somber of we dat voor kerst gaan bereiken”, zegt Van Dissel.

Terug naar normaal 

Gelukkig is hij een stuk positiever over het voorjaar. Naar verwachting zijn de eerst vaccins in het eerste of tweede kwartaal beschikbaar. Als er voldoende mensen zijn die het vaccin willen nemen, zou Nederland voor de zomer voldoende groepsimmuniteit hebben opgebouwd om terug te keren naar normaal, denkt Van Dissel. Voor nu benadrukt hij dat we echt nog even vol moeten houden. 

Lees ook: OMT: ‘Geen versoepelingen in december, mogelijk langer kerstvakantie’ 

Bron: NOS | Beeld: Videostill YouTube Nieuwsuur