Vier oudste kinderen Ruinerwold beginnen civiele zaak tegen vader 

De kinderen willen gerechtigheid en erkenning 

Gerrit Jan van D. zat jarenlang met zijn kinderen verborgen in een boerderij in Ruinerwold. Vanwege zijn slechte gezondheid werd de lopende strafzaak tegen de man vorige maand stopgezet. De oudste vier kinderen starten nu een civiele rechtszaak tegen hun vader. 

Gerechtigheid en erkenning

De kinderen van Gerrit Jan van D. willen toch dat de rechter een oordeel velt over de zaak, dat zei hun advocaat, Corinne Jeekel, in Op1. “De gerechtigheid, de erkenning. Dat is wat ze van meet af aan hebben gewild”, legt Jeekel uit. “Dat er een rechterlijk oordeel komt over wat er allemaal niet deugde.” De vier oudste kinderen hopen nu dat de burgerrechter alsnog vaststelt dat hun vader onrechtmatig heeft gehandeld. 

Beroerte 

Van D. kreeg in 2016 op de boerderij in Ruinerwold een beroerte. De 68-jarige man is daardoor half verlamd geraakt en kan amper praten. Daarnaast is zijn zicht, geheugen en realiteitszin ernstig aangetast. Daardoor is de lopende strafzaak tegen de man, die wordt verdacht van vrijheidsberoving van alle negen kinderen en seksueel misbruik van de twee oudsten, vorige maand gestaakt. 

Civiele zaak wel mogelijk 

Hoewel de strafzaak dus is gestaakt, is een civiele zaak wel mogelijk. “Voor zover ik weet, staat hij niet onder curatele. Strikt genomen is hij dus handelingsbekwaam en zo iemand kan je dagvaarden”, zei Jeekel in Op1. “Eind volgende week zal ook een dagvaarding aan hem betekend worden door de deurwaarder. Die is bijna klaar.” Jeekel houdt er echter rekening mee dat de man alsnog onder curatele gesteld zal worden. Haar verwachting is dan ook dat de hele procedure een paar maanden in beslag zal nemen.

Nog een kind vertrokken

Gisteravond bleek dat één van de vijf jongste kinderen alsnog is vertrokken. “Ook in mijn ervaring heeft m’n vader te veel dingen gedaan die niet te rechtvaardigen zijn”, liet het kind weten in de documentaire De kinderen van Ruinerwold. “Ik woon daarom sinds kort niet meer bij hem.” Aanvankelijk bleven de vijf jongste kinderen bij hun vader wonen. In een eerdere verklaring schreven zij dat ze zich geen slachtoffer voelen van hun vader. 

Lees ook: Kijkers diep onder de indruk van Ruinerwold-documentaire: ‘Ben er stil van’

Bron: NOS | Beeld: Videostill De kinderen van Ruinerwold