Weekendje weg tijdens de meivakantie? Bereid je voor op drukte en hoge prijzen 

Vakantiehuizen zitten bomvol en de prijzen schieten omhoog 

Nadat we maandenlang thuis hebben gezeten en weinig konden doen, willen Nederlanders er tijdens de meivakantie massaal even tussenuit. Een tripje naar het buitenland zit er nog niet in, dus de vakanties in eigen land zijn steeds populairder. En dat is te merken, blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws. 

Volle huisjes en hoge prijzen 

Huisjes, camping en vakantieparken zitten bomvol in de meivakantie. Ook de prijzen zijn veel hoger dan normaal. Je betaalt soms tot wel 25 procent meer dan afgelopen jaar. Roompot, Natuurhuisje.nl, Micazu en HISWA-Recron hebben aan RTL Nieuws laten weten dat de hoeveelheid boekingen is gestegen ten opzichte van vorige jaren, net als de prijzen. Centre Parcs geeft aan dat het aantal boekingen juist minder is geworden en de prijzen gelijk zijn gebleven. 

Prijzen stijgen  

“Voor mei zijn alle vakantieverblijven zo goed als vol. Vooral de kust is populair”, vertelt Gerard Gielen, specialist omzetoptimalisatie binnen de reisbranche verbonden aan Breda University. Vanwege de grote vraag stijgen de prijzen. “Over het algemeen, en dan heb ik het niet alleen over de meivakantie, is een prijsstijging te zien van tien tot twintig procent ten opzichte van vorig jaar.” Volgens Gielen zien we een prijsstijging van 25 procent alleen in incidentele gevallen en bij particulieren. 

Huisjes bijna volgeboekt

Een flinke prijsstijging houdt vakantiegangers echter niet tegen dit jaar. Vrijwel alle vakantiehuisjes zijn volgeboekt. “We leunen aan tegen een volledige bezetting. Alleen een aantal grotere woningen is nog vrij”, aldus een woordvoerder van Roompot. Bij Micazu is nog slechts drie procent van de huisjes beschikbaar. Volgens een woordvoerder is dat “echt niets”. Alleen Centre Parcs is een vreemde eend in de bijt. Bij hen is het juist minder druk. “Deze vakantie is ongeveer 60 procent van de verblijven bezet, in plaats van 90 procent in 2019”, zegt een woordvoerder. 

Privésauna aan huis

Deze meivakantie zijn vooral de luxe huisjes in trek. Vakantieverblijven met privésauna of hottub zijn populairder dan ooit. De oorzaak? Een subtropisch zwemparadijs op het park is hartstikke leuk, maar die zijn vanwege de coronamaatregelen toch gesloten. Aangezien bezoekers daar nu niet van kunnen genieten, gaan ze vaak voor een luxe extraatje aan huis. Zal het deze zomer anders worden? Volgens Gielen hoeven we nog niet te rekenen op een daling van de prijzen: “Er gaan nog wel meer prijsstijgingen aankomen, is de verwachting.”

Lees ook: Aha: zo lang mag je je caravan voor de deur neerzetten

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels