Aha: zo lang mag je je caravan voor de deur neerzetten

caravan deur

Zelfs op je eigen oprit gelden er regels

Het is heerlijk weer en voor mensen met een caravan kriebelt het om er weer op uit te gaan. Voordat je de weg opgaat wil je wel dat je caravan tiptop in orde is. Maar hoe lang mag je caravan dan eigenlijk voor de deur staan? 

Caravan voor de deur

Zo rond de lente, wanneer het vakantieseizoen weer bijna voor de deur staat, zie je ze steeds meer: caravans! Massaal halen we onze geliefde sleurhut op van de stalling om deze van een laatste inspectie, reparaties, en grote schoonmaakbeurt te voorzien voordat we eropuit trekken. Maar zo’n straat vol caravans is natuurlijk niet altijd even handig. Daarom zitten er verschillende regels en eisen aan het parkeren van je caravan, camper, of zelfs vouwwagen voor de deur.

Regels per gemeente

Over het algemeen is de regel dat je je camper of caravan drie achtereenvolgende dagen op de openbare weg mag neerzetten. Het is wel belangrijk dit nog even na te zoeken: de regels verschillen namelijk per gemeente. Wat er precies voor jouw gemeente geldt, vind je in de Algemene Plaatselijke Verordening of APV. Heb je een extra grote caravan of camper? Let dan extra goed op. In veel gemeenten geldt dat wagens van langer dan 6 meter en breder dan 2,40 meter helemaal niet binnen de bebouwde kom mogen staan. Ook dit vind je terug in de APV van jouw gemeente.

Eigen oprit

Misschien denk je nu: “helemaal geen probleem die regels, want ik zet mijn caravan op m’n eigen oprit”. Maar houd er rekening mee dat dit niet direct betekent dat je helemaal buiten de regels valt. Ook voor het parkeren van je sleurhut op de oprit gelden namelijk nog allerlei eisen. Zo geldt soms dat het niet de bedoeling is dat je caravan of camper nog zichtbaar is vanaf de openbare weg. Wederom vind je de precieze informatie hierover in de APV van jouw gemeente.

Lees ook: Slim verlof opnemen in 2021: 31 dagen vrij voor slechts 17 vakantiedagen

Bron: AD.nl | Beeld: Pexels, Mew wy.