Zit je erover te denken om te emigreren? Dit moet je dan regelen

emigreren

Er komt heel wat bij kijken

Voor veel mensen is emigreren een droom. Hoewel wonen in het buitenland enorm leuk lijkt, zijn er van tevoren echter best wat dingen die je moet regelen. Sommige daarvan kun je bij de Nederlandse overheid afhandelen, andere zijn alleen te regelen in je nieuwe thuisland. Wij zetten de belangrijkste dingen voor je op een rij.

Ambassade

De eerste, belangrijke stap als je wilt emigreren, is om contact op te nemen met de ambassade van je nieuwe thuisland. Het is immers noodzakelijk om te weten wat je, naast standaardzaken, eventueel zou moeten regelen voor je vertrek. Daarvoor kun je dan langsgaan bij de ambassade van dat land in Nederland.

Zorgverzekering

Een belangrijke volgende stap is het regelen van verzekeringen. Zodra je niet meer in Nederland woont, heb je namelijk geen recht meer op een Nederlandse zorgverzekering. Wel is het zo dat Nederland afspraken heeft gemaakt met een aantal andere landen. Je hebt in die landen recht op medische zorg, waarvoor je dan een verdragsbijdrage betaalt aan het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Wil je naar een land waarmee Nederland geen verdrag heeft gesloten? Dan zul je daar zelf een zorgverzekering moeten afsluiten. Verhuis je naar het buitenland, maar blijf je in Nederland werken? Dan gelden weer andere regels en ben je vaak verplicht om een zorgverzekering in Nederland te hebben. Het is in alle gevallen verstandig om contact op te nemen met je zorgverzekeraar.

Reisverzekering en AOW

Andere verzekeringen waar je rekening mee moet houden, zijn je reisverzekering en de verzekering van je AOW. De meeste reisverzekeringen gelden niet meer zodra je emigreert, omdat je daarvoor ingeschreven moet staan in Nederland. Er zijn echter ook reisverzekeringen waarmee je altijd verzekerd bent, ongeacht waar je naartoe emigreert. Het is verstandig om contact op te nemen met de partij waar je op dit moment een reisverzekering hebt afgesloten, want zij kunnen je meer vertellen. Wat het verzekeren van AOW betreft: op het moment dat je emigreert, stopt je AOW-verzekering en bouw je geen AOW op. Je kunt je echter wel vrijwillig verzekeren voor de AOW. Die verzekering moet je dan binnen een jaar nadat je buiten Nederland bent gaan wonen of werken aanvragen. Wil je controleren of je daarvoor in aanmerking komt? Vraag dan een offerte op bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Belasting

Als je gaat emigreren, heeft dat gevolgen voor je belastingzaken. Het maakt bijvoorbeeld uit of je in het buitenland voor een Nederlandse werkgever zult werken of niet. Het is in alle gevallen een goed idee om de internationale belastingregels te raadplegen, die te vinden zijn op de website van de Belastingdienst. Zorg er ook voor dat je een blik werpt op de verplichtingen voor de volksverzekeringen en (internationale) heffingskortingen.

Uitschrijven

Als je langer dan acht maanden in het buitenland gaat wonen, moet je je uitschrijven bij je gemeente. De gemeente verwerkt die uitschrijving vervolgens in de Basisregistratie Personen (BRP) en je gegevens komen in de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI) te staan. Je burgerservicenummer blijft echter wel geldig. Naast die uitschrijving is het belangrijk om je bij veel abonnementen in je thuisland uit te schrijven. Zeg bijvoorbeeld tijdelijk je internet- en tv-abonnement op en neem contact op met de sportschool om je abonnement daar stop te zetten.

Documenten en medicijnen

Het is belangrijk om te letten op eventuele documenten die je nodig hebt. Zorg ervoor dat je geboorteakte en gezondheidsverklaring in orde zijn, want daar wordt vaak om gevraagd. Die documenten moeten soms worden gelegaliseerd voor je ze ergens voor kunt gebruiken. Meer informatie daarover vind je op de website van Nederland Wereldwijd. Als je medicijnen gebruikt, moet je in sommige gevallen een medicijnverklaring aanvragen om ze mee te kunnen nemen naar het buitenland. Het is verstandig om dat op tijd te controleren, zodat je tijdens de reis niet voor een vervelende verrassing komt te staan.

Auto

Tot slot: als je je auto wilt meenemen naar je nieuwe thuisland, moet je hem voor uitvoer aanmelden bij de RDW. De registratie van je voertuig wordt dan stopgezet. Vervolgens moet je je auto in je nieuwe thuisland weer inschrijven. Laat je hem achter en zal hij een tijd lang ergens staan, zonder dat je hem gebruikt? Dan moet je een schorsing van je auto aanvragen bij de RDW. Meer informatie over deze procedures vind je op hun website.

Lees ook: Waarom je het toilet altijd moet doorspoelen als je terugkomt van vakantie

Bron: Radar | Beeld: Unsplash, Kyle Glenn