Waarom je het toilet altijd moet doorspoelen als je terugkomt van vakantie

Terug van vakantie? Spoel het toilet meteen door!

Dat je bij terugkomst van vakantie even de kranen door moet spoelen, dat weet je waarschijnlijk wel. Het water staat een tijdje stil met mooi weer, een legionellabesmetting ligt dan al snel op de loer. Maar wist je dat je ook het beste even de wc kan doorspoelen als je na de vakantie weer thuis bent aangekomen?

Als water lang stilstaat in leidingen loopt de kwaliteit snel terug. De legionellabacterie gedijt prima bij een temperatuur tussen 25 en 55 graden in stilstaand water. Je kan besmet raken met legionella door het inademen van kleine waterdruppels (ook wel verneveling genoemd). Dit kan dus ook gebeuren als je het toilet doorspoel. Kleine waterdruppels verspreiden zich dan door de lucht en de kans is aanwezig dat je ze inademt. Op deze manier kan je besmet raken met de legionellabacterie en dan ben je een stuk verder van huis.

Besmetting
Een besmetting heeft verschillende vormen: de lichte vorm is de legionella-griep. De zware vorm, de veteranenziekte, lijkt op een ernstige longontsteking. Hoewel de kans op besmetting klein is, lopen mensen met sterk verminderde weerstand, zware rokers en overmatige alcoholgebruikers meer risico. Laat ook de douche even doorlopen, en zorg hierbij dat er geen waterdruppeltjes in de lucht komen. Dit kan je doen door bijvoorbeeld een washandje over de douchekop te plaatsen.

Dit bericht nog een keer lezen? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld ter illustratie