8 dingen die je kunt schoonmaken met citroen

citroen

Voor deze klusjes heb je geen duur schoonmaakmiddel nodig

Niet alleen zijn schoonmaakmiddelen soms behoorlijk aan de prijs, ook bevatten ze allerlei chemicaliën die je niet altijd wilt gebruiken én nodig hebt voor je schoonmaakklusjes. Een natuurlijk middel dat je kunt gebruiken voor tal van huishoudelijke klussen, is citroen. Benieuwd wat je allemaal kunt schoonmaken met citroen? Lees maar mee! 

Verbrande pan

Citroen is, net als baking soda, een must om in huis te hebben. Met name wanneer het op schoonmaken aankomt. Hoe het werkt: snijd een citroen in kwarten en stop ze in een pan met kokend water. Laat de citroen vijf tot tien minuten koken en maak de pan daarna goed schoon. Door de zuren in de citroen verdwijnen de vlekken als sneeuw voor de zon. Fijne bijkomstigheid: je huis gaat er lekker van ruiken!

Stinkende waterfles

Fles iets te lang niet schoongemaakt? Laat je fles een nacht weken in water met een beetje citroensap! De zuurtegraad hierin doodt namelijk micro-organismen zoals schimmels, bacteriën en andere veroorzakers van vieze geurtjes. Was hierna je fles even goed af met schoonmaakmiddel en voilà, hij ruikt weer lekker fris!

Kringen op je inductieplaat

Snijd een citroen doormidden en doop de helft ervan in baking soda. Let erop dat de halve citroen goed bedekt is met de baking soda. Vervolgens wrijf je de ingebrande kringen in met de citroen met het bakspul en druk je dit goed aan, zodat er citroensap vrijkomt en de plek goed nat wordt. Knijp de citroen op het eind helemaal uit over de kring. Baking soda en citroensap werken als een wondermiddel, want het begint vanzelf te schuimen. Laat dit een kwartier zitten en veeg het schoon met een droog microvezeldoekje en een theedoek. Je zult zien dat de kringen vanzelf op de inductieplaat verdwijnen. Wat fijn!

Verkleurde houten pollepels

Een goede tip om je houten pollepels weer schoon te krijgen is met grof zeezout en citroensap. Bestrooi de houten pollepels met zeezout en smeer ze daarna in met het sap uit een citroen. Dit kun je doen met twee gehalveerde citroenen. Laat het even intrekken en spoel vervolgens af met water en afwasmiddel.

Gele zweetvlekken in witte kleding

Het sap van een citroen is niet alleen heel goed voor heel veel dingen in huis, maar je kunt het ook nog eens gebruiken voor het verwijderen van gele vlekken in kleding. Voordat je het kledingstuk wast, voeg je een glas citroensap toe aan het vloeibare wasmiddel. Vervolgens stel je je gebruikelijke wasprogramma in en je kleding komt stralend wit én citroentje-fris de machine uit.

Snijplank

Vaak gebruiken we snijplanken om vlees en groenten op te snijden. Helaas zorgt dit ook wel eens voor nare luchtjes! Door een halve citroen over de snijplank te wrijven worden bacteriën gedood en geurtjes weggewerkt. Hartstikke handig!

Magnetron

Gebruik een citroen om van je vieze oven af te komen. Voeg aan een kom met water het sap van 1 citroen en citroenschillen toe, en verwarm dit 4 minuten. Gebruik het verwarmde citroenwater om de magnetron vanbinnen schoon te maken. Easy peasy!

Roestvlekken uit kleding of schoenen

Je kunt een roestvlek eenvoudig verwijderen met behulp van een gouden combinatie aan huismiddelen, die je waarschijnlijk al in de keuken hebt staan: citroen en zout. Wat je doet is het volgende: meng een eetlepel citroensap met twee theelepels zout en wrijf dit mengsel over de vlek. Laat het ongeveer een uur intrekken en spoel het vervolgens uit. Was het kledingstuk daarna op een geschikt wasprogramma, en voilà, het komt weer schoon en roestvrij uit de wasmachine.

Lees ook: 12 verrassende effecten van citroensap op je gezondheid

Bron: Archief Tips en Weetjes | Beeld: Pexels