DIY: zo maak je eenvoudig desinfecterende gel voor je handen

desinfecterende handgel

Je hebt maar vier ingrediënten nodig om je eigen desinfecterende handgel te maken

Inmiddels weten we allemaal dat we minstens 20 seconden onze handen moeten wassen om onszelf tegen zoveel mogelijk ziektekiemen te beschermen. Maar soms zijn we simpelweg niet in de gelegenheid om met water en zeep in de weer te gaan – vandaar dat de meeste van ons wel een flesje desinfecterende gel in handtas of auto heeft liggen. Wist je dat dit middel ook heel eenvoudig zelf te maken is? Zo heb je het altijd op voorraad én kun je het helemaal aanpassen op jouw wensen. Aan de slag!

Benodigde ingrediënten

De ingrediënten die je nodig hebt om zelf desinfecterende handgel te maken, vind je waarschijnlijk allemaal in je drogist. Uiteraard is alcohol een belangrijk bestandsmiddel. Kies voor ethanol (ethyl alcohol) of isopropyl alcohol van ten minste 91 procent. Alcohol doodt ziektekiemen, maar droogt ook je handen uit. Om je huid soepel te houden voegen we ook aloë vera-gel en vitamine E-olie toe. Tot slot gebruiken we een paar drupjes essentiële oliën. Dit zorgt voor een aangenamere geur, maar dat niet alleen. Sommige oliën staan ook bekend als antibacterieel, wat je zelfgemaakte handgel nog effectiever maakt.

Essentiële oliën

Welke essentiële olie je kiest, is helemaal afhankelijk van je voorkeuren. Lavendel werkt bijvoorbeeld antibacterieel en heeft daarnaast een heerlijke, kalmerende geur.  Een andere goede keuze is sinaasappelolie. Ook dit natuurlijke middel heeft een desinfecterende werking en veel mensen zijn dol op de zoete citrusgeur. Geranium, rozemarijn, citroen en kaneel schijnen ook stuk voor stuk superhelden te zijn als het om het doden van bacteriën gaat.

Zo maak je het

Zet de volgende hoeveelheden klaar:

  • 160 milliliter alcohol
  • 80 milliliter 100% pure aloë vera gel
  • 5-10 druppels vitamine E-olie
  • 10 druppels essentiële olie, naar keuze

Meng de alcohol en de aloë vera in een kommetje. Giet het mengsel in een pompflesje. Voeg vervolgens de druppels vitamine E-olie en essentiële olie toe en schud voor elk gebruik goed door. Zo simpel is het!

Lees ook: Doe dit als je desinfecterende handgel in je ogen hebt gekregen

Bron: Lia Griffith | Beeld: Pexels