DIY: zo maak je zelf schoonmaakspray van sinaasappelschillen

schoonmaakspray sinaasappelschil

Een spotgoedkope manier om zelf schoonmaakmiddel te maken!

Belanden sinaasappelschillen bij jou onmiddellijk in de gft-bak? Zonde, want je kunt er in een handomdraai dit goedkope poetsmiddel van maken. De schoonmaakspray heeft een heerlijke citrusgeur en is bovendien helemaal natuurlijk.

Natuurlijk schoonmaakmiddel

Sommige fruitsoorten, zoals sinaasappels en appels, beschikken over reinigende natuurlijke eigenschappen. Zo bevat de schil van een sinaasappel een bepaalde olie met de naam limoneen. Dit is een ingrediënt dat ook in veel allesreinigers gebruikt wordt. Niet zo vreemd, want limoneen kan vettigheid verwijderen en het stofje ruikt heerlijk fris. Je kunt daarom ook van sinaasappelschillen heel gemakkelijk een schoonmaakspray maken.

Zo doe je dat

Doe de schillen van twee sinaasappels in een pan met 240 milliliter water. Breng aan de kook en laat vervolgens 15 minuten sudderen. Haal de pan van het vuur en laat het water afkoelen. Giet de afgekoelde vloeistof in een sprayflacon. Een kind kan de was doen!

Gebruik

De simpele schoonmaakspray is vooral geschikt in de keuken, bijvoorbeeld om vetvlekken op het aanrecht mee te verwijderen. Ook op hout werkt de spray uitstekend. De zelfgemaakte sinaasappelspray is 1 maand houdbaar.

Schoonmaken met appelschillen

Heb je de smaak te pakken gekregen? Ook appelschillen kun je als reinigend middel gebruiken. Appelzuur gaat net als limoneen vetvlekken tegen. Met de schil van een appel kun je heel simpel de gootsteen of het fornuis afnemen. Heb je een aangekoekte pan? Doe hier dan water met appelschillen in en breng aan de kook. Laat 15 minuten sudderen. Hierna zullen de aangekoekte resten veel makkelijker te verwijderen zijn.

Lees ook: Brood als schoonmaakmiddel: wij vertellen je hoe het werkt

Bron: Real Simple | Beeld: Unsplash, Alice Pasqual