DIY: zo kun je mooie herfstbladeren het beste drogen

herfstbladeren drogen

Zo geniet je langer van alle herfstpracht

Herfstbladeren in alle tinten geel, rood en bruin: het is vaak een prachtig gezicht. Soms rapen we een paar bladeren op om thuis nog verder te genieten van deze mooie herfstkleuren. Hoe kun je deze bladeren eigenlijk het beste drogen? Het is een fluitje van een cent!

Bladeren drogen

Gedroogde herfstbladeren kun je inlijsten, aan een slinger hangen, gebruiken als boekenlegger of knutselmateriaal voor de kinderen. Op Pinterest vinden we in ieder geval genoeg ideeën om inspiratie uit te putten. Maar hoe doe je dat precies, herfstbladeren drogen? Daar zijn meerdere manieren voor.

Blad kiezen

Allereerst is het belangrijk om een goed blad te kiezen. Zoek een exemplaar dat nog helemaal heel is en het liefst ook zo plat mogelijk. Gekrulde bladeren drogen minder goed. Ga je voor een mooie collage of ander knutselwerk, dan is het vaak wel zo leuk om ook een grote variatie aan kleuren te verzamelen.

Drogen met zware boeken

De methode die de meeste van ons wel zullen kennen, is het drogen van de bladeren tussen zware boeken. Let wel, dit is de makkelijkste methode, maar niet de manier waarop bladeren het langste ‘houdbaar’ blijven. Leg de bladeren tussen de pagina’s van een dik boek en plaats een stapel dikke boeken daar bovenop, zodat er veel druk op het blad komt te staan. Een paar tips:

  • Dompel het blad voorzichtig onder in verdunde wasverzachter voordat je hem gaat drogen. Daardoor blijft het blad soepeler.
  • Leg het blad tussen twee vellen bakpapier of krantenpapier om vlekken op het boek te voorkomen.
  • Bewaar de stapel boeken op een droge plek. Daardoor is de kans dat de bladeren gaan rotten minder groot.
  • Controleer na ongeveer een week of de bladeren niet zijn gaan rotten. Na ongeveer twee weken moeten de bladeren helemaal gedroogd zijn.

Drogen met wassen vershoudpapier

Vershoudpapier met (bijenwas) kun je niet alleen gebruiken om voedsel langer te bewaren, ook is het een geschikt middel voor het drogen van bladeren. Leg de bladeren tussen twee vellen papier en leg deze op de strijkplank. Plaats onderop en bovenop eventueel een handdoek, zodat er geen was aan de strijkplank of aan het strijkijzer blijft kleven. Strijk de bladeren in het wax-papier op een hoge stand, maar zonder stoom. Druk niet te hard, maar houd het strijkijzer ongeveer 5 seconden op elk deel van het papier. Controleer vervolgens of de was volledig om de bladeren heen is gesmolten. Zo niet, strijk dan langer. Laat afkoelen en knip vervolgens de bladeren uit. Zorg ervoor dat er altijd een laagje papier aan de rand overblijft, zodat de bladeren als het ware verzegeld blijven in de was.

Drogen in de magnetron

Snel bladeren drogen? Dat kan in de magnetron. Het is wel opletten geblazen, want doe ze té lang in de magnetron en de bladeren kunnen vlamvatten. Neem herfstbladeren die nog vochtig en soepel zijn en leg deze tussen twee vellen keukenpapier. Leg ze in een magnetron-bestendige schaal en doe 30 seconden in de magnetron. Houd de bladeren voortdurend in de gaten! Doe indien nodig nogmaals 30 seconden in de magnetron en voilà, je gedroogde herfstpracht is klaar.

Lees ook: Van deze 14 bloemensoorten kan je zelf droogbloemen maken

Bron: The Spruce | Beeld: Unsplash, Lucas George Wendt