Onderzoek toont aan: hierdoor kan je hond depressief worden

hond depressief

Onderzoek toont aan hoe schadelijk het is om tegen je hond te schreeuwen

Als hondeneigenaar weet je er waarschijnlijk alles van: die trouwe viervoeters kunnen flink wat kattenkwaad uithalen. Al vanaf jongs af aan zit je hond op je splinternieuwe bank of maakt-ie ongevraagd flink wat puinhoop in de tuin. Sommige baasjes kiezen ervoor hun hond te straffen wanneer-ie iets uitspookt wat niet mag. Dingen als ‘foei!’, ‘afblijven!’ en ‘wegwezen!’ floepen al gauw uit onze mond. Echter blijkt uit onderzoek dat je dit beter niet kunt doen. Het straffen en schreeuwen kan je hond depressief maken.  

Uit onderzoek blijkt

De University of Porto in Portugal deed onderzoek naar verschillende methoden om honden te trainen. Wordt er naar de hond geschreeuwd? Dan kan de trouwe viervoeter hier op den duur depressief van worden.

Twee verschillende groepen

De onderzoekers verdeelden een groep honden in tweeën. De ene groep werd beloond met voedsel of een gezellige speelsessie nadat de hond goed gedrag had vertoond. De andere groep werd alleen gestraft bij slecht gedrag. Zodra de hond iets deed wat niet mocht, werd er op een negatieve manier geschreeuwd naar de hond.

Een hoger cortisolniveau

Na dit experiment werd het speeksel van de honden uit beide groepen afgenomen. In het speeksel van de ‘gestrafte honden’ werd een hoger cortisolniveau – een stresshormoon – gevonden. Daarnaast viel het ook op dat deze groep honden tijdens het experiment vaker hun lippen aflikten en harde geluiden maakten. De groep honden die beloond werden bij goed gedrag vertoonden geen opmerkelijke verschillen.

Het langetermijneffect

Aangezien de onderzoekers beweren dat het straffen van de hond voor depressiviteit kan zorgen, werd ook het langetermijneffect gemeten. Bij allebei de groepen gaven de onderzoekers de honden te eten. Hieruit bleek dat de op beloning gebaseerde groep honden enorm enthousiast richting het voedselbakje rende. De honden uit de andere groep bewogen daarentegen veel langzamer richting de voedselbak. Onderzoekers geven aan dat het opvoeden van de hond op de belonende manier meer tijd en energie kost dan de straffende manier. Maar we gunnen die lieve viervoeters liever een stressvrij leven, toch?

Lees ook: 4 onverwachtse dingen waar je hond een hekel aan heeft

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Woman and Home | Beeld: Unsplash