Peper- en zoutmolens kun je gewoon hergebruiken: zo doe je dat

zoutmolentje

Zo ben je duurzaam bezig én bespaar je geld

We zijn met z’n allen steeds beter bezig wat betreft het verminderen van afval en het hergebruiken van materialen. Toch zien we vaak over het hoofd hoe we simpele huishoudelijke artikelen een tweede leven kunnen geven. Neem bijvoorbeeld de peper- en zoutmolens die je in de supermarkt koopt. Zodra deze leeg zijn, kun je ze heel gemakkelijk hervullen zodat ze nog een ronde – of meerdere – mee kunnen. 

Hergebruiken

Want laten we eens eerlijk zijn: wanneer jouw peper- en zoutpotjes leeg zijn, belanden ze vaak rechtstreeks in de glasbak. Maar wist je dat je die kruidenpotjes heel makkelijk een tweede leven kunt geven? Vooral de doppen van peper- en zoutmolens, zijn perfect te hergebruiken. Met dit eenvoudige stappenplan krijg je deze doppen zo los. Het enige wat je nodig hebt, is:

  • Leeg glazen molentje
  • Een schaaltje
  • Een handdoek
  • Water
  • Zout of peper (of andere kruiden waar je het potje mee wilt vullen)

Potjes schoonmaken

Allereerst is het belangrijk om de potjes goed schoon te maken. Start met het verwarmen van water. Terwijl het water opwarmt, pak je een schaaltje, een handdoek en het lege molentje. Zodra het water kookt, giet je het voorzichtig in het schaaltje. Plaats het molentje ondersteboven in het schaaltje. Zorg ervoor dat het plastic aan de bovenkant van het molentje goed onder water staat. Doordat het warme water het plastic doet uitzetten, wordt het gemakkelijker om de dop eraf te draaien. Laat het molentje minstens dertig tot zestig seconden in het warme water staan, zodat het plastic voldoende opwarmt.

Hervullen

Vervolgens haal je het molentje voorzichtig uit het water. Nu zou je de dop er zonder al te veel moeite af moeten kunnen draaien. Mocht dit toch niet meteen lukken, laat het molentje dan langer in het warme water staan. Nu kun je gaan hervullen: vul het molentje met zout, peper of andere kruiden naar keuze. Draai dan de dop er weer stevig op en voilà: je peper- of zoutmolentje is weer zo goed als nieuw.

Lees ook: Tandpasta op je kleding gemorst? Zo verwijder je de vlek

Bron: Margriet | Beeld: Adobe Stock