Doe-het-zelvers opgelet: 6x tips voor het aansluiten van een spirobuis

ventilatiesysteem

Een goed geventileerde woning is essentieel voor je gezondheid!

Veel mensen onderschatten het belang van een goed geventileerde woning. Je staat er waarschijnlijk nauwelijks bij stil, maar het kan grote invloed hebben op je eigen gezondheid, je stemming en de staat van je stulpje. Wie nu denkt simpelweg een paar ramen tegen elkaar open te zetten, komt bedrogen uit: dit is vrijwel nooit voldoende om je huis van genoeg schone lucht te voorzien. Een mechanisch ventilatiesysteem kan uitkomst bieden. Met name goed geïsoleerde woningen hebben hier baat bij, omdat het juist hier lastig is voor de lucht om zichzelf te verversen. Wil je zelf een ventilatiekanaal in je woning aanleggen, maar weet je niet zo goed hoe? Wij leggen je uit hoe het moet.

Met deze tips kan iedereen een ventilatiesysteem aanleggen!

Waarom ventileren?

Iedere dag produceren bewoners, huisdieren en planten vocht in huis en daarnaast vervuilen kookluchtjes, rook en fijnstof de lucht. Deze vervuilde lucht kan gezondheidsklachten met zich meebrengen. Het is daarom belangrijk om een huis goed te ventileren en de vuile lucht plaats te laten maken voor schone. Vroeger ging luchtverversing vanzelf, via naden en kieren, maar in moderne, goed geïsoleerde huizen gebeurt dat niet. Daarom is automatische of mechanische ventilatie nodig. En die maak je heel gemakkelijk zelf!

Zelf een ventilatiesysteem aanleggen

Een automatisch ventilatiesysteem bestaat uit spirobuizen en de benodigde hulpstukken. Spirobuizen zijn stalen pijpen die worden gebruikt voor het aan- en afvoeren van lucht. Ze vormen de ideale ventilatie, omdat ze goedkoop en gemakkelijk te monteren zijn en de luchtstroom ruim baan geven. Zelf een ventilatiekanaal aanleggen is kinderspel, met de onderstaande tips:

  • Zorg voor het juiste materiaal. Je kunt kiezen tussen spirobuizen met of zonder SAFE (afdichtingsrubber). Het voordeel van buizen met SAFE is dat je ze heel makkelijk in elkaar schuift en je geen tape of kit nodig hebt. Het nadeel is dat vast ook echt vast is en dat je ze minder gemakkelijk los kunt krijgen wanneer je toch iets moet aanpassen. Bij een buis zonder SAFE is het veel eenvoudiger om een aanpassing te doen. Daarnaast zijn spirobuizen zonder SAFE goedkoper.
  • Buizen met SAFE kun je simpelweg in elkaar schuiven, hiervoor is geen kit of tape nodig. Gebruik je buizen zonder SAFE, dan heb je verbindingsstukken nodig om twee spirobuizen aan elkaar te maken. Ook heb je kit nodig om de buizen te monteren. Daarnaast is het verstandig om de aansluitingen vast te schroeven met plaatschroeven en tape om de aansluitingen te wikkelen.
  • Let op: je kunt spirobuizen wel met hulpstukken verbinden, maar je kunt twee spirobuizen niet rechtstreeks met elkaar verbinden. Ook twee hulpstukken passen niet direct aan elkaar.
  • Wil je een spirobuis inkorten? Maak dan gebruik van een sliptol of ijzerzaag. Teken de buis voor het zagen goed af op de juiste maat.
  • Gebruik genoeg ophangbeugels (om de 1,5 meter) om het ventilatiesysteem stevig vast te maken aan de muur of het plafond.
  • Tip: je kunt in een bouwmarkt altijd om meer advies vragen als dat nodig is.

Lees ook: Zo maak je 2,5 liter wasmiddel voor nog geen 25 cent

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Ventilatieshop.nl | Beeld: Videostill