Verzekeringen voor huurders en kopers: deze zijn het meest relevant

verzekeringen

Welke is handig en welke niet?

Als je voor het eerst op jezelf gaat wonen, of dit nou in een huur- of koopwoning is, er zijn een aantal zaken die hiervoor moet regelen. Je hebt waarschijnlijk je inboedel al bij elkaar gespaard, of je moet nog op pad naar de kringloper om alles bij elkaar te zoeken. Daarnaast moet je erover nadenken bij welke provider je je internet en televisie wilt afnemen en o ja, gas, water en licht is ook wel handig om te regelen. Het kan ook zo zijn dat je een flinke spaarrekening hebt (bijvoorbeeld door een erfenis, of omdat er gespaard is voor je én je een vaste baan met goed inkomen hebt) en kun je na een paar jaartjes huren een leuke koopwoning betrekken. Hoe het ook zij, wij willen je in dit artikel graag iets meer vertellen over de verzekeringen die relevant zijn om af te sluiten als je gaat verhuizen van een huurwoning naar een koopwoning. Let op…

Huis kopen? Een opstalverzekering is een moetje

Als je een huis koopt dan is het afsluiten van een opstalverzekering eigenlijk wel een moetje. Een opstalverzekering is bij wet niet verplicht, maar koop je een (nieuwbouw)woning en sluit je hiervoor een hypotheek af, dan mag de bank je wel verplichten om dit te doen. Koop je een appartement en is er een VvE aanwezig, dan regelen zijn de opstalverzekering, wel zo handig! Een opstalverzekering is een verzekering die je huis, tuin en eventueel aanbouw (bijvoorbeeld een garage) meerekent. Ook inboedel is meeverzekerd, maar dan wel tot een bepaald bedrag (check dit altijd even goed!). Bij de woonhuisverzekering wordt onderscheid gemaakt tussen de opstalverzekering en de inboedelverzekering.

Wat is die inboedelverzekering dan?

Alle losse spullen in huis vallen onder jouw inboedel. Simpelweg zijn dit de spullen die je kunt oppakken en meenemen zonder dat je iets hoeft kapot te maken. Denk aan kleding, servies, elektronica en meubilair. Ook laminaat en behang valt onder de inboedel. Het afsluiten van een inboedelverzekering is altijd verstandig als je gaat verhuizen. Je wilt tenslotte niet voor verrassingen komen te staan en zelf moeten opdraaien voor hoge kosten als er bijvoorbeeld brand ontstaat. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de verzekering die je afsluit. Sommige verzekeringen vergoeden de schade volledig, terwijl andere verzekeringen een dagwaarde uitkeren.

Aansprakelijkheidsverzekering: altijd handig!

Als je een huis koopt, is het ook verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Dit is een verzekering die je dekt voor de schade die je met opzet of onopzettelijk aanricht aan anderen. Denk bijvoorbeeld aan schade die je per ongeluk veroorzaakt tijdens het klussen in je nieuwe huis. Als je geen aansprakelijkheidsverzekering afsluit, loop je het risico dat je voor de schade zelf opdraait en dat wil je natuurlijk niet!

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met ABN AMRO.