Zilverpoets maak je gemakkelijk zelf met dit stuk fruit

zilverpoets fruit

Geen dure middeltjes maar fruit als zilverpoets is de oplossing!

Na verloop van tijd wordt zilver minder mooi. Er ontstaan zwarte, donkere vlekken op het zilveren servies of op zilveren sieraden. Maar hoe ontstaat dit precies? En beter nog: hoe zorgen we er voor dat ons zilverwaar weer gaat stralen als nooit te voren? Met deze simpele zelfgemaakte zilverpoets is dat zo gepiept!

Het enige dat je voor de zilverpoets nodig hebt is dit stuk fruit.

Zilverpoets

Zilver is een edelmetaal dat er om bekend staat dat het over het algemeen weinig last heeft van oxidatie. Toch is vaak het ene edelmetaal ‘edeler’ dan het andere. Zoals je weet ontstaat er op zilver vrij snel een zwarte laag of donkere vlekken. In tegenstelling tot koper dat vaak op den duur groen uitslaat. Gelukkig zijn beide edelmetalen weer goed op te poetsen, waardoor ze naderhand weer blinken als nooit tevoren.

Oxidatie

Wanneer zilver in aanraking komt met waterstofsulfide (bekend van de rotte eierlucht) gaat het oxideren. Waterstofsulfide zit altijd wel in de lucht of op onze handen. De reactie van zilver met waterstofsulfide gaat vaak enorm snel. Het ontstaat bij de afbraak van eiwitten door bacteriën. De verbinding die zilver is aangegaan met waterstofsulfide zorgt voor de zwarte laag of donkere vlekken op zilver. Dit wordt dan ook meestal zilversulfide genoemd.

Benieuwd hoe je zilver weer kan oppoetsen met slechts een simpel stuk fruit? Kijk dan snel verder op de volgende pagina, samen met de bijbehorende video!

Pagina 1/2