Zo maak je zelf vloeibare handzeep van een zeepblok

vloeibare handzeep

Leuk om zelf thuis te maken

Het is al ruim twee jaar een doorlopend advies: was regelmatig je handen. We hebben dan ook nog nooit zo vaak onze handen gewassen als tijdens de coronacrisis. Wellicht heb je daardoor beschadigde of droge handen gekregen, iets dat je kunt voorkomen met natuurlijke handzeep. En extra leuk: je kunt hier zelf een vloeibare variant van maken.

Vloeibare handzeep

Een zeepblok zonder schadelijke of irriterende stoffen kan droge en geïrriteerde handen door het vele wassen voorkomen. De meeste mensen vinden vloeibare handzeep echter een stuk fijner dan een zeepblok. Een blok zeep blijft altijd vastplakken aan de wasbak, glijdt uit je handen en wordt door meerdere mensen vastgepakt. De vloeibare variant is in bijna alle opzichten makkelijker. Enige minpuntje: veel kant en klare vloeibare handzepen bevatten irriterende stoffen en bewaarmiddelen. Geen probleem, want je kunt een stuk natuurlijke zeep gewoon omtoveren in vloeibare handzeep. Je huid zal je dankbaar zijn!

Aan de slag

Dit heb je nodig:

  • Een blok natuurlijke zeep van 100 gram. Tip: wanneer je de vloeibare zeep voor je handen gaat gebruiken, kun je het beste een verzachtende variant kiezen.
  • 1 liter water.

Zo ga je te werk:

  • Rasp de zeep. Geen rasp in huis? Je kunt hem ook in kleine stukjes snijden.
  • Doe het water en de geraspte zeep in een pan en breng het geheel aan de kook.
  • Roer goed door tot de vlokken of stukjes helemaal zijn opgelost en het een glad geheel is.
  • Laat het zeepmengsel een nachtje rusten, zodat het goed afkoelt. Hierdoor wordt het weer dikker.
  • Mix het mengsel, bijvoorbeeld met een staafmixer, de volgende ochtend tot het helemaal glad is.
  • Doe de vloeibare zeep in een zeephouder met pompje en voilà!

Goed om te weten

Het is goed om te weten dat er geen bewaarmiddelen zijn toegevoegd in bovenstaand recept. Hierdoor is de zeep beperkt houdbaar. Wanneer je de handzeep niet zo vaak gebruikt, kun je ook de helft van de ingrediënten gebruiken. Daarnaast schuimt de zelfgemaakte zeep een stuk minder dan de flacon uit de supermarkt, maar geen zorgen: het reinigt net zo goed!

Lees ook: 9 dingen waarvoor je een stuk zeep nog meer kunt gebruiken

Bron: Libelle.be | Beeld: Pexels