Albert Heijn verandert naam verspakket ‘Surinaamse roti’ na hevige kritiek

roti

De ingrediënten zouden niet overeenkomen met die van traditionele Surinaamse roti

Het verspakket ‘Surinaamse roti’ keert deze week met een andere naam terug in de schappen van Albert Heijn. De supermarktketen ontving bakken kritiek, omdat de ingrediënten in het verspakket weinig te maken zouden hebben met het traditionele gerecht uit Suriname.

Andere ingrediënten

In het verspakket zitten ingrediënten als sperziebonen, prei, rode paprika, winterpeen, aardappel, zoete aardappel en tomaat. Dit zorgde voor een enorme klachtenregen, aangezien je met deze producten geen authentieke Surinaamse roti maakt. “In Surinaamse roti horen geen prei, paprika, zoete aardappel, gedroogde tomaat en sperzieboon”, vertelt Tanni Sanichar, eigenaar van Nino’s Surinam Food en liefhebber van Roti aan RTL Nieuws. In plaats van sperziebonen horen kousenband en een lange peul in het gerecht.

Verspakket surinaamse roti albert heijn

Beeld: Albert Heijn

Nieuwe naam

Na alle kritiek heeft Albert Heijn het verspakket een andere naam gegeven. In plaats van ‘Surinaamse roti’ heet het nu simpelweg ‘roti’. Echter is Sanichar nog steeds niet helemaal tevreden met de nieuwe naam. “Iedereen in Nederland kent roti als het gerecht uit Suriname”, legt hij uit. “De naam op hun product blijft misleidend. Waarom noemen ze het niet gewoon ‘AH kerrie wrap’?”

“Dit gerecht is een deel van onze cultuur, dat moet worden behouden”, benadrukt de restauranteigenaar over het belang van de juiste naam. “Dat mag niet afhangen van gemak.”

Verspakket van Jumbo

Ook supermarktketen Jumbo heeft het verspakket Surinaamse roti in de schappen liggen. Editie NL heeft Jumbo om een reactie gevraagd hierover naar aanleiding van de naamswijziging bij concurrent Albert Heijn. Een woordvoerder laat weten dat de verspakketten zijn geïnspireerd op bekende recepten, maar dat het traditionele recept soms kan afwijken. “Het land dat vermeld staat op het pakket is bedoeld om klanten waar nodig een smaakrichting te geven”, luidt de verklaring. Aha!

Lees ook: Opgelet! Deze bakfietsproducent roept een aantal modellen terug

Bron: Kookfans, RTL Nieuws | Beeld: Pexels