Koffie in de ochtend? Dit is het beste tijdstip voor je eerste bakkie

tijdstip koffie ochtend

En we verklappen alvast dat het niet is als je net wakker bent

Een kopje koffie in de ochtend? Niks mis mee. Voor velen is zo’n cafeïne boost dan ook een geliefd ochtendritueel. Sla jij het liefst meteen twee koppen koffie achterover als je ontwaakt? Dan raden we je aan om daar snel verandering in te brengen. Wanneer je dan wel mag beginnen aan je geliefde dubbele espresso? Dat vertellen we je!

Koffie of water? 

Opstaan en regelrecht naar het koffiezetautomaat lopen: voor velen is het een dagelijkse routine. Tenzij je een écht ochtendmens bent, is de kans groot dat je niet meteen vrolijk naast je bed staat als de wekker gaat. Logisch, want je lichaam heeft even tijd nodig om wakker te worden. Veel koffiedrinkers denken dat ze de cafeïne nodig hebben om wakker te worden. De dag beginnen met een lekkere kop koffie, het liefst ook nog meteen een tweede voor wat extra energie. Helaas is dit ritueel niet de allerbeste optie, we kunnen het zelfs ‘fout’ noemen. Met twee glazen water help je je lichaam namelijk meer te ontwaken dan met een dubbele espresso.

Cortisol is key

En je raadt het waarschijnlijk al inmiddels: een kwartier nadat je bent opgestaan je eerste bakkie koffie nuttigen is niet het beste tijdstip. Dit heeft allemaal te maken met je cortisolgehalte. Cortisol is het hormoon dat je interne klok regelt. Je kunt het beste pas beginnen met koffie als je cortisolgehalte gedaald is. Vanaf het moment dat je wekker is gegaan, is je cortisolgehalte nog een uur lang op zijn hoogst. Na dat uur kun je dus gerust je eerste kop koffie inschenken. Begin je al met een cafeïne stoot voordat je cortisol is gedaald? Dan zal het hormoon het effect ervan tenietdoen en kun je zelfs een tolerantie voor koffie ontwikkelen. Je zult daarna nóg meer koffie moeten drinken om hetzelfde effect te bereiken.

Het beste tijdstip

Misschien vind je het allemaal nog een beetje vaag. Dan helpen we je graag op weg met je nieuwe cafeïne-schema, door wat exacte tijden aan te geven. Het beste tijdstip voor het eerste bakkie troost is namelijk tussen half tien en half twaalf ’s ochtends. Hierbij gaan we er even van uit dat je tussen zeven en acht uur opstaat. Vervolgens moet je niet in de valkuil stappen om meteen een tweede kop koffie erachteraan te gooien, daar word je namelijk juist onrustig van. Zorg dat er minimaal anderhalf uur tussen de eerste en tweede kop zit. Voor de echte koffieliefhebbers zal het even wennen zijn, maar na een tijdje zul je minder koffie nodig hebben voor hetzelfde effect!

Lees ook: Yummy! Zo maak je thuis makkelijk een heerlijke ijskoffie

Bron: Ze.nl | Beeld: Unsplash