12 verrassende effecten van citroensap op je gezondheid

Zet een netje citroenen maar meteen op het boodschappenlijstje

Je hoort steeds vaker dat zowel bekende als onbekende mensen ’s ochtends warm water met citroensap drinken. Het zou zo gezond zijn. Maar wat het precies doet? Daarover hoor je ze niet. Wij waren daarom benieuwd hoe het nu zit met citroensap. En wat blijkt? Het is inderdaad hartstikke goed voor je. Wij zetten de voordelen op een rijtje. 

Hoe te drinken

Voor we overgaan op de voordelen ervan, willen we je eerst nog even vertellen hoe je citroensap het beste kunt drinken. Je hoeft het namelijk niet puur te drinken – dat zou ook wel erg zuur zijn. Je kunt een halve citroen uitpersen en dat aanlengen met lauw water. Drink het vervolgens met een rietje om te voorkomen dat het zuur je tandglazuur aanpast. Dat is het! Vind je het echt wel erg zuur? Dan kun je ook nog een theelepeltje honing toevoegen.

1. Remedie bij verkoudheid en griepjes

Helaas krijgen we allemaal zo nu en dan te maken met de griep of worden we verkouden. Met name tijdens de koudere maanden van het jaar ontkomen we er niet aan. Gelukkig kun je je immuunsysteem een kleine boost geven door wat citroenwater te drinken. Dit komt omdat citroenen (en andere citrusvruchten) rijk zijn aan vitamine C.

2. Steuntje in de rug bij spijsverteringsproblemen

Bij echt serieuze spijsverteringsproblemen is het altijd goed om een professional te raadplegen. Heb je slechts af en toe milde klachten? Dan kun je eens een glaasje citroenstap drinken. Dit bevat citroenzuur en dat helpt bij de afscheiding van maagsappen, waardoor je spijsvertering eten beter kan verwerken.

 3. Verlicht gewrichtspijn

Naarmate men ouder wordt, ligt ook de kans op gewrichtspijn op de loer – al kunnen ook jonge mensen dit hebben. Citroenwater drinken kan helpen om de pijn wat te verlichten. Zo zou het naar verluidt het urinezuur wat verdunnen, en dat is goed, want de opbouw hiervan is wat voor pijn in de gewrichten zorgt.

4. Nierstenen helpen voorkomen

Als je ooit eens last hebt gehad van nierstenen, hoeven we je niet te vertellen hoe pijnlijk dat kan zijn. In het ziekenhuis kunnen ze je helpen om hiervan af te komen, maar je voorkomt natuurlijk het liefst dat het zover komt. In dat geval doe je er goed aan om citroensap te drinken. Het citraat erin kan helpen voorkomen dat calciumstenen gevormd worden.

5. Pijn in de galblaas verlichten

Galstenen zijn pijnlijk, maar er zijn ook nog andere redenen waarom je pijn in de galblaas kunt ervaren. Denk aan ontstekingen en galslib. Natuurlijk is het altijd wijs om bij dit soort vervelende klachten je huisarts te contacteren. Wil je proberen die klachten te voorkomen? Dan kun je het drinken van citroensap in je dieet opnemen. Citroensap kan ervoor zorgen dat gal verdunt en dat galstenen oplossen.

6. Ondersteuning bij afvallen

Heb je weleens geprobeerd wat kilo’s af te vallen? Dan weet je dat de strijd tegen de kilo’s niet altijd makkelijk is. Wel kun je het makkelijker maken. Met citroensap bijvoorbeeld. Het sap stimuleert de stofwisseling, vermindert het hongergevoel en kan het gewichtsverlies versnellen.

Verder lezen? Op de volgende pagina sommen we nog meer voordelen op van citroensap!