Wil je stoppen met roken? Dit trucje maakt het veel makkelijker!

roken

Wie ben jij zonder een sigaret?

Stoppen met roken is absoluut niet makkelijk. Op de lastigste momenten ben je geneigd naar die vertrouwde sigaret te grijpen. Misschien bezwijk je ook wel onder de druk van collega’s of vrienden: “Oké, eentje dan”. Helaas blijft het vaak niet bij eentje. Een Nederlandse psycholoog is bezig met promotieonderzoek naar stoppen met roken en ze is tot een bijzondere theorie gekomen. 

Probeer jezelf te zien als niet-roker.

Wie ben jij?
Psycholoog Eline Meijer liet voor haar onderzoek vragenlijsten invullen en schrijfopdrachten maken over hoe mensen zichzelf zien als niet-roker. “Wanneer mensen in staat waren zichzelf in te beelden als niet-roker nam hun kans om te stoppen met roken toe,” vertelt psycholoog Eline Meijer op Mijn Gezondheidsgids over haar onderzoek. “Andersom bleken gestopte rokers die hier niet in slaagden minder geneigd om op te houden of vielen sneller terug.”

Gedragen naar identiteit
Die nieuwe identiteit is heel belangrijk, omdat we ons graag gedragen naar de manier waarop we onszelf zien. “Iemand die zichzelf bijvoorbeeld niet als sporter ziet, zou minder snel een stukje gaan hardlopen dan iemand met de ambitie om de marathon te lopen. Identiteit kan motiverend werken en met name het toekomstige ego. Het geeft een duidelijk doel waarnaar je kunt streven.” De echte verstokte roker zal alleen wel wat meer nodig hebben dan vragenlijsten en schrijfopdrachten. Daarom adviseert ze die mensen ook aanvullende therapie en nicotinepleisters te gebruiken. Nadenken over je eigen identiteit en hoe jij jezelf graag ziet kan je wel degelijk inzetten als hulpmiddel. Vraag jezelf: wie ben ik zonder sigaret?

Wil jij graag stoppen met roken? Eline is op dit moment bezig met een vervolgonderzoek waar ze nog mensen voor nodig heeft. Je kan mailen naar [email protected].

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Unsplash