10 activiteiten om te doen met een geliefde met dementie

dementie

Deze activiteiten zijn niet alleen gezond, maar brengen jullie ook weer dichter tot elkaar

In Nederland hebben maar liefst 290.000 mensen dementie en dit aantal zal de komende jaren alleen maar oplopen. De kans is dan ook groot dat iemand die je kent dementerend is: misschien een van je ouders, je broers of zussen of je partner. Hoewel het op bepaalde momenten erg lastig kan zijn om écht contact te maken met een geliefde met dementie, zijn er activiteiten die jullie samen kunnen doen om dichter bij elkaar te komen. 

Contact leggen

Als je iemand kent die dementerend is, weet je dat de ziekte vaak gepaard gaat met symptomen die verder gaan dan geheugenverlies. Zo kan dementie leiden tot paranoia, spraakproblemen en soms zelfs een gebrek aan empathie. Dit kan heel zwaar zijn voor de patiënt zelf, maar ook voor naasten. Het wordt op deze manier steeds lastiger om een connectie te voelen en dit kan emotioneel gezien zijn tol eisen. Gelukkig is het mogelijk om momenten te vinden om contact te leggen met een dementerende dierbare. Volgens geriatrie-arts Jeffrey Landsman en mantelzorger Breeda Miller zijn onderstaande tien activiteiten niet alleen heel gezond voor iemand met dementie, ze zouden ook zo maar eens kunnen zorgen voor een helder moment en een bijzondere connectie.

1. Blader door oude fotoalbums

Voor sommige dementiepatiënten kan het doorbladeren van oude foto’s herinneringen uit de jeugd en vroege volwassenheid ontgrendelen. “Hoewel je naaste je misschien niet herinnert – ze hebben vaak geen kortetermijngeheugen – kan het langetermijngeheugen blijven bestaan”, vertelt dr. Landsman aan TheHealthy. “Iemand met behoorlijk gevorderde dementie heeft misschien nog enkele oude herinneringen beschikbaar.” Het doorspitten van alle oude fotoalbums mag misschien wat tijd kosten, maar het zal waarschijnlijk zeer de moeite waard zijn. Een kans om weer eens met je geliefde over vroeger te praten en herinneringen op te halen? Daar doe je het voor.

2. Ruim samen een kast of een plank op

Heb je nog een kast die opgeruimd moet worden? Of wil je de planken in je woonkamer een make-over geven? Dat is een prima activiteit om te doen met een geliefde die dementie heeft. Miller, die jarenlang voor haar demente moeder heeft gezorgd, vertelt dat haar moeder dit heel leuk vond om te doen. Zo hielp Millers moeder haar bij het uitpakken en ordenen van een doos met breekbare porseleinen borden. “Ze vond het gladstrijken en het vouwen van papier geweldig”, herinnert de vrouw zich nog goed.

Zo’n simpele taak kan de gemoedstoestand van iemand met dementie niet alleen verbeteren, het is ook nog eens goed voor de gezondheid. Uit een review van onderzoeken gepubliceerd in Clinical Interventions in Aging uit 2018 blijkt dat sensorische activiteiten kunnen helpen bij het verbeteren van dementiespecifieke problemen en symptomen.

3. Luister samen naar muziek

Uit recent onderzoek dat gepubliceerd is in Frontiers in Medicine blijkt dat muziek dementiepatiënten kan helpen met symptomen van langdurige depressie en cognitieve functies. Dr. Landman sluit zich hier volledig bij aan. De geriatrie-arts legt uit dat het spelen van muziek uit de jongere jaren van je geliefde hen emotioneel en soms zelfs fysiek kan opfleuren. Hij heeft met eigen ogen gezien dat sommige dementiepatiënten beginnen mee te zingen of te dansen op muziek van vroeger.

4. Kijk naar oude films

Net als muziek van vroeger kunnen ook oude films lang verloren herinneringen oproepen. Volgens dr. Landman hebben sommige dementiepatiënten herinneringen die verband houden met oude films. Misschien herinneren ze zich ineens het verhaal of weten ze nog met welke jeugdvriend ze de film voor het eerst zagen in de bioscoop. Het is dan ook zeker aan te raden om samen met je geliefde of naaste een klassieke film op te zetten. Dit zorgt ervoor dat jullie beiden kunnen ontspannen en wellicht levert het een boeiend gesprek op.

5. Vouw samen de was op

Net als het opruimen van een kast, kan het opvouwen van de was een saai klusje zijn dat plotseling zinvoller wordt als je het samen doet met een geliefde met dementie. “Als mijn moeder en schoonmoeder gespannen of ongeduldig werden, liet ik ze meehelpen met verschillende, eenvoudige taken”, vertelt Miller. Een van die taken was het opvouwen van de was. Volgens de mantelzorger kunnen zulke eenvoudige, nuttige activiteiten mensen met dementie helpen om te stoppen met fixeren op negatieve emoties. In plaats daarvan kunnen ze zich concentreren op het uitvoeren van de taak, waardoor ze zich nuttig voelen. Op die manier staan ze vaak ook meer open voor contact met de mensen om hen heen. Hoewel het goedbedoeld is om een geliefde met dementie te helpen door huishoudelijke klusjes voor hen te doen, is het nóg beter om die klusjes samen uit te voeren.

Benieuwd naar nog meer activiteiten om samen met een geliefde met dementie te doen? Je vindt ze op de volgende pagina.

Pagina 1/2

Array