Goede gewoontes: 10 avondrituelen voor een betere nachtrust

Slaap lekkerder dankzij een avondroutine

Hoe zien jouw avonden eruit? Lig je nog lang naar het plafond te staren zodra je onder de wol bent gekropen? De handelingen die je vlak voor bedtijd doet, ook wel je ‘slaaphygiëne’ genoemd, kunnen van grote invloed zijn op je nachtrust. Psycholoog en slaapdeskundige Britney Blair raadt daarom aan om een vaste avondroutine aan te houden, waarbij je een uur voordat je gaat slapen al aan de slag gaat met het kalmeren van je lichaam en geest. Zo vallen je ogen sneller dicht, slaap je dieper en spring je de volgende ochtend uitgerust uit bed. Hieronder vind je 10 avondrituelen die je op kunt nemen in een rustgevende avondroutine. Slaap zacht!

1. Zet de wekker

Vele van ons doen dit (al dan niet met tegenzin) iedere dag, maar het belangrijkste voor een goede slaap is volgens dr. Blair om de wekker elke ochtend op dezelfde tijd te zetten. Dit geldt ook voor het weekend! Misschien even wennen, maar het is een snelle manier om een gezond slaapritme te ontwikkelen.

2. Ga weg van je beeldscherm

Probeer niet tot vlak voor bedtijd naar het scherm van je telefoon of tablet te kijken. Het blauwe licht van je beeldscherm verstoort je slaaphormonen en kan leiden tot een onderbroken nachtrust. Leg je telefoon en laptop minstens een uur voordat je gaat slapen aan de kant. Sommige apparaten hebben ook een filter voor blauw licht die je in de avond automatisch in kunt stellen.

3. Dim je lichten

Niet alleen je beeldscherm, maar ook alle andere lichtbronnen hebben effect op je slaaphormonen. Zorg dus ’s avonds voor gedimd, zacht licht. Daarmee geef je een seintje aan je lichaam dat de zon onder is en het tijd is om je klaar te maken voor de nacht.

4. Drink een kop thee

Ruil je slaapmutsje liever om voor een kop thee, daardoor slaap je dieper dan door en alcoholische versnapering. Kamillethee zou het meest ontspannend werken. Kruidenthee is sowieso een beter idee dan groene of zwarte thee, omdat deze laatste twee theïne bevatten. Geen theeliefhebber? Kies dan voor water. Het is hoe dan ook belangrijk om voldoende te drinken voordat je gaat slapen.

5. Mediteer

Het klinkt misschien zweverig, maar mediteren brengt je hoofd tot rust en helpt je volledig ontspannen in slaap te vallen. Je hoeft echt geen uur lang in kleermakerszit vooruit te staren: een ademhalingsoefening van 5 minuten kan al wonderen doen, en dat kan ook gewoon op de bank. Op internet zijn veel eenvoudige, begeleide meditaties voor beginners te vinden. Zo laat je je zorgen varen voordat je het bed in kruipt.

Benieuwd naar nog vijf avondrituelen? Lees snel verder op de volgende pagina.

Pagina 1/2