Deze 10 dagelijkse gewoontes hebben een slechte invloed op je nieren

Dit had je waarschijnlijk niet verwacht

Een nierziekte is misschien niet iets wat je dagelijks hoort, maar – hou je vast – onderzoek wijst uit dat deze ziekte meer overlijdensgevallen veroorzaakt dan borst- of prostaatkanker. Het is dan ook geen gek idee om te allen tijde goed voor onze nierpartij te zorgen. Hoe je dat doet? Door een aantal dagelijkse gewoontes uit je routine te schrappen. Hallo gezonde nieren! 

Het is niet te laat om deze gewoontes af te leren.

1. Zout

Het eten van te veel zout verstoort de balans in je bloed, waardoor je nieren veel moeite hebben om het water uit je bloed te verwijderen. Dit kan uiteindelijk nierproblemen veroorzaken – waar je natuurlijk niet op zit te wachten. Probeer zoveel mogelijk zout te schrappen uit je dieet door eens te kiezen voor andere kruidensoorten. Het is even afkicken, maar je nieren zullen je dankbaar zijn.

2. Rennen naar de wc

Houd jij vaak je plas op? Stop daar maar gauw mee. Want hoe langer de urine in je lichaam blijft, hoe meer bacteriën er worden geproduceerd in je blaas. Wanneer deze bacteriën naar je nieren reizen, dan zit je in de problemen. Dus als je moet gaan – en er is een wc in de buurt –, ga!

3. Pijnstillers

Volgens een studie van het New England Journal of Medicine kan het gebruik van veel pijnstillers nierfalen veroorzaken. Dit komt doordat pijnstillers de bloedtoevoer naar de nieren verminderen en dit kan op den duur de nieren flink belasten. Neem daarom niet té vaak een pijnstiller en kies er ook voor om ‘m altijd samen met voedsel in te nemen.

 4. Doorkwakkelen

Ben je verkouden? Grote kans dat je die verkoudheid voor lief neemt en gewoon op de fiets naar je werk stapt. Pas hier echter wel mee op, aangezien je lichaam in zo’n periode een enorme hoeveelheid antilichamen produceert. Op den duur kunnen deze antilichamen je nieren ontsteken. Rustig aan dus!

5. Roken

Dat roken an sich niet echt een goed idee is, dat weten we allemaal. Maar dat rokers een grotere kans hebben op nieraandoeningen? Dat wisten wij niet. Overmatig roken zorgt namelijk voor een hoeveelheid creatinine. Dit heeft een slechte invloed op je nieren, zonder dat je de symptomen merkt.

Benieuwd naar nog meer gewoontes die van invloed zijn op je nieren? Lees verder op de volgende pagina.

Pagina 1/2