Aan deze 10 signalen herken je een beginnende burn-out

burn-out

En dit kun je ertegen doen

Werk, afspraken, sociale verplichtingen: ze kunnen stuk voor stuk stress opleveren. Een beetje stress is niet erg en kan zelfs zorgen voor betere prestaties, maar een teveel aan stress is allesbehalve gezond. Wanneer loop je kans op je kans op een burn-out en welke symptomen wijzen hierop?

Deze signalen vertellen je dat je het rustiger aan moet doen.

Opgebrand

Vooropgesteld: niet alleen ‘zwakke’ mensen krijgen een burn-out. Het kan de meest gezonde en meest actieve mensen overkomen. Een burn-out moet niet onderschat worden, want het heeft een grote impact op iemands leven en gezondheid. Wat het precies is? De naam zegt het eigenlijk al: je bent volledig opgebrand. Zowel je lichaam als geest zijn uitgeput. Het kan soms jaren duren voordat je van een burn-out bent hersteld. Het is dan ook erg belangrijk om naar je lichaam te luisteren.

Zo herken je de signalen:

1. Je hebt nergens zin in

Het kan iets heel simpels zijn als eten koken of juist iets groters als een deadline op werk, maar je hebt er simpelweg geen zin in. Wat je hiertegen doet? Het kan helpen om je te herinneren wat je als kind graag deed. Muziek maken, schilderen, een boek lezen? Pak dat weer op! Iets doen waar je gelukkig van wordt, geeft je energie.

2. Je piekert heel veel

Piekeren is niet alleen een symptoom van een burn-out, maar ook een oorzaak. Je raakt verstrikt in een constante stroom van herhalende gedachten die niet oplossen. Het denken in cirkels en daar niet uit kunnen komen, vreet energie. Om piekeren tegen te gaan, kun je verschillende dingen doen, waaronder mediteren of sporten.

3. Je kijkt alleen maar uit naar het weekend

Natuurlijk kijkt bijna iedereen uit naar het weekend, maar het wordt zorgelijk wanneer dat het enige is waarvoor je leeft. Thank god it’s friday is een bekend gezegde, maar het betekent eigenlijk dat je tachtig procent van je leven niet leuk vindt. Een tikkeltje deprimerend en op de lange termijn zelfs gevaarlijk. Deze gevoelens kun je tegengaan door dingen die je in het weekend leuk vindt, ook tijdens de werkweek te doen. Ga in je pauze bijvoorbeeld eens lunchen met een vriendin, of bezoek ’s avonds een cabaretvoorstelling. Je zult zien dat deze activiteiten zo weer een onderdeel van je hele leven worden en niet alleen van je weekend.

4. Je hebt weinig zelfvertrouwen

Een burn-out kan een flinke deuk slaan in je zelfvertrouwen. Taken die je eerst goed afgingen, worden ineens een stuk moeilijker. Het lijkt soms wel alsof je geen grip hebt op jezelf. Tip: schrijf dagelijks drie successen op van die dag. Hoe groot of klein ze zijn, maakt niet uit. Elk succes is een succes. Wanneer je dit iedere dag doet, ontwikkel je een positieve mindset.

Lees verder op de volgende pagina.

Pagina 1/2