10 signalen waaraan je kunt merken dat je te veel stress hebt

Dit is wat chronische stress met je lichaam kan doen

Iedereen heeft weleens last van stress en dat is op zich ook helemaal niet erg. Maar wanneer je te lang stress ervaart en dit op een gegeven moment chronisch wordt, is dat slecht voor je gezondheid. Het is dan heel belangrijk om op tijd aan de bel te trekken. Maar hoe herken je chronische stress precies? Deze 10 signalen vertellen je dat je op de rem moet trappen.

1. Rugpijn

Wanneer je vaak of zelfs continu last hebt van je rug of schouders, kan dit duiden op chronische stress. Als je stress hebt, span je je schouders nek en rug aan. Dat kan uiteindelijk voor klachten zorgen.

2. Hoofdpijn

Alles in je lichaam staat met elkaar in verbinding, dus die spierspanning kan ook leiden tot hoofdpijn of zelfs migraine. Als je schouders en nek op spanning staan, kun je extra gevoelig zijn voor hoofdpijn.

3. Kortademigheid

Wist je dat stress invloed heeft op je ademhaling? Wanneer je moeite hebt met ademhalen, kan dit dus komen door de stress die je ervaart. Daarom gaan mensen die gestresst zijn ook vaak hyperventileren. Door middel van ademhalingstechnieken kun je de ontspanning terugbrengen en een vrijere luchtstroom creëren.

4. Astma

Uit onderzoek blijkt dat chronische stress meer astma-aanvallen kan veroorzaken bij mensen die aan deze aandoening lijden. Stress kan je ook gevoeliger maken voor aandoeningen aan de luchtwegen, zoals verkoudheid. Daarnaast kan het je immuunsysteem verzwakken.

Meer signalen van chronische stress vind je op de volgende pagina.

Pagina 1/2