Deze 12 gewoontes zorgen ervoor dat je vermoeid blijft

Gebrek aan slaap is niet de enige reden waardoor je je vermoeid kunt voelen

Soms voel je je energieloos en moe, terwijl je ‘s nachts wel genoeg slaap krijgt. Dat zou goed kunnen, want een tekort aan slaap is niet het enige waardoor je je vermoeid kunt voelen. Kleine dingen die je doet (of juist niet doet) kunnen je al uitputten, zowel fysiek als mentaal. De onderstaande gewoontes kunnen verklaren waarom jij je steeds zo moe voelt.

Deze 12 gewoontes kunnen je ongemerkt uitputten.

1. Je slaat het sporten over

Het overslaan van de sportschool of dat rondje hardlopen om energie te besparen, werkt juist averechts. Regelmatig bewegen verhoogt namelijk je conditie en uithoudingsvermogen en dit zorgt voor de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar je weefsels. Hierdoor voel je je juist energieker! Dus kom de volgende keer toch maar van de bank af voor die fitnesstraining of een stevige wandeling, je zult er geen spijt van krijgen.

2. Je drinkt te weinig water

Zelfs als je slechts 2 procent van je lichaamsvocht verliest, heeft dat al effect op je energielevel. Wanneer je te weinig water drinkt, vermindert dit je bloedvolume en wordt je bloed dikker. Hierdoor kan je hart je bloed minder efficiënt rondpompen en bereiken het zuurstof en de voedingsstoffen uit je bloed je spieren en organen minder goed. Hierdoor zul je je vermoeid voelen.

3. Je hebt een ijzertekort

Een tekort aan ijzer maakt je traag, zwak, vermoeid en prikkelbaar en niet in staat om je goed te kunnen concentreren. Een ijzertekort maakt je moe, omdat hierdoor minder zuurstof naar de spieren en cellen wordt vervoerd. Om het risico op bloedarmoede te verminderen, is het belangrijk om voldoende ijzer binnen te krijgen. Je kunt je ijzergehalte opkrikken door meer mager rundvlees, bonen, tofu, eieren, noten en pindakaas te eten.

4. Je bent te perfectionistisch

Irene Levine, professor in de psychiatrie aan de New York University School of Medicine, zegt over perfectionisme: ”Streven naar perfectie is natuurlijk onmogelijk, omdat je dan veel harder en langer moet werken dan nodig is. Je stelt jezelf doelen die moeilijk of onmogelijk te bereiken zijn, waardoor er op het eind geen gevoel van voldoening is.” Levine raadt daarom aan een tijdslimiet in te stellen voor alles waaraan je begint en die limiet ook te respecteren. Na verloop van tijd zul je zien dat de extra tijd die je voorheen nam, je werk niet per se verbeterde.

5. Je hebt last van irreële angsten

Ben je bang dat je een ongeluk krijgt als je op de fiets stapt en ga je er automatisch vanuit dat je ontslagen wordt wanneer je baas je onverwachts naar zijn kantoor roept? Pas dan op, de angst kan je namelijk verlammen en je mentaal uitputten. Wanneer je weer eens zo’n gedachte krijgt, haal dan diep adem en stel jezelf de vraag hoe waarschijnlijk het is dat het ook daadwerkelijk gebeurt. Wat ook kan helpen, is om met een vriend(in) over je angsten te praten.

Pagina 1/2