4 redenen om wat vaker een dutje te doen

dutje doen

Een dutje doen kan je helemaal opladen

Als je slecht hebt geslapen of een heel drukke dag voor de boeg hebt, is het heerlijk om eventjes je ogen dicht te doen. Door eventjes een dutje te doen, kun je je helemaal opgeladen voelen. Je hoeft je helemaal niet lui te voelen, want het doen van een dutje heeft een aantal gezondheidsvoordelen.

Hier denken wij voortaan aan als we even willen slapen.

1. Het geeft je mentale prestaties een boost

Als je ’s nachts geen oog dicht hebt gedaan, ben je overdag niet op je best. Je bent vaak geïrriteerd en vergeetachtig. Door een dutje te doen geef je je prestaties een boost. Je bent alerter en kunt dingen beter onthouden.

2. Het verbetert je fysieke prestaties

Ben jij iemand die graag even een sprintje trekt of graag gaat hardlopen, dan is dit wat voor jou. Heb je slecht geslapen? Doe dan na de lunch een dutje. Trek je vervolgens een sprint? Dan ben je sneller dan degenen die niet even sliepen. Dit blijkt uit onderzoek van Institute for Sport and Exercise Sciences.

3. Je hebt minder snacktrek

Als je niet genoeg hebt geslapen, ben je vaak geneigd om dit energietekort met eten aan te vullen. Bovendien kun je na de lunch last hebben van een (food) dipje, waardoor je helemaal graag een snack wilt consumeren. Voorkom dit door een dutje te doen. Nadat je even hebt geslapen, is het makkelijker om de snacks te laten staan. Bovendien voel je je meer gefocust en minder gestrest.

4. Gezonder hart

Uit een onderzoek van Harvard School of Public Health blijkt dat degenen die regelmatig een dutje doen, minder snel een hartaandoening krijgen dan degenen die nooit een dutje doen. Dus kom maar door met dat middagdutje!

Lees ook: Na veel kritiek deelt vader de reden waarom hij zijn pitbull bij zijn jonge dochter laat slapen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: One Good Thing By Jillee, Harvard, BBC | Beeld: Pexels