5 signalen waaraan je eczeem kunt herkennen

Het kan best lastig zijn om eczeem te onderscheiden van andere huidaandoeningen

Jeuk, rode plekjes, droge huid: eczeem is hartstikke vervelend. Ruim 400.000 mensen in Nederland lopen ermee rond. Heb jij ook last van een geïrriteerde, rode huid? Dan kan het lastig zijn om te bepalen of je last hebt van eczeem, of van een andere huidaandoening. De symptomen lijken namelijk sterk op elkaar. Herken je de onderstaande 5 signalen? Dan heb je heel waarschijnlijk te maken met eczeem.

1. Plek op je lichaam

Een droge, geïrriteerde huid kan veroorzaakt worden door allergieën, huidaandoeningen of het kan een reactie zijn op iets uit je omgeving, zoals wasverzachter of parfum. Om erachter te komen of je eczeem hebt, moet je erop letten waar op je lichaam de geïrriteerde en droge plekken zich bevinden. Dermatoloog Jeffrey Fromowitz legt uit aan The Healthy: “Eczeem komt vaak voor in de elleboogholte, aan de binnenkant van de polsen, in de nek en knieholten. Wanneer de huid hier geïrriteerd is, is dat een goede indicatie dat je te maken hebt met eczeem en dat de irritatie niet komt door bepaalde stoffen of parfum. In dat geval zou je namelijk verspreid over je lichaam last hebben.”

2. Jeuk

Jeuk is een veelvoorkomend symptoom van eczeem, maar jeuk kan ook veroorzaakt worden door een allergische reactie. Hoe je het verschil kunt zien? Dokter Fromowitz legt uit: “Ook in dit geval is de plek op het lichaam een goede indicatie. Maar je weet zeker dat het om eczeem gaat, wanneer de jeuk eerder optreedt dan de huiduitslag. Heb je eerst last van uitslag en krijg je daarna pas jeuk? Dan heb je te maken met een allergische reactie.”

Lees verder op de volgende pagina.

Pagina 1/2