6 oorzaken waarom je dieet wellicht niet meer werkt

dieet

Dit is waarom je ondanks je harde werk niet meer afvalt

Minder en gezond eten, regelmatig bewegen: het lijkt zo gemakkelijk om af te vallen. We weten immers prima wat ervoor nodig is. Toch hebben we bijna allemaal wel ervaren dat het een stuk lastiger is dan gedacht. Het wil namelijk nog weleens voorkomen dat je – ondanks je inzet en goede voornemens – op je oude gewicht blijft hangen. Hoe komt dat toch? Het zou aan deze 6 oorzaken kunnen liggen.

1. Te weinig calorieën

Eet je ineens een stuk minder dan voorheen? Dan is de kans groot dat je lichaam een soort ‘spaarstand’ aanneemt. Op korte termijn kun je door een crashdieet veel gewicht verliezen, maar uiteindelijk heeft je lichaam dit trucje door. Het gaat minimale energie verbruiken om je lichaam te laten functioneren. Ga je dan ineens weer meer eten? Dan is je lichaam geneigd deze ‘extra’ energie op te slaan voor een andere ‘noodsituatie’. Zo ontstaat het bekende jojo-effect. De kans is groot dat je uiteindelijk meer weegt dan je voor het afvallen deed. Dat wil je natuurlijk niet! Zorg er daarom voor dat je voldoende calorieën blijft eten.

2. Te weinig vet

Een veelvoorkomende dieetfout is dat mensen die willen afvallen stoppen met het eten van vet. Maar dat is niet zo’n goed idee. Goede, onverzadigde vetten kunnen je namelijk juist helpen om gewicht te verliezen. Ze geven je een lange tijd een verzadigd gevoel, doordat de energie langzaam in je lichaam wordt vrijgegeven. Bovendien heeft je lichaam gezonde vetten nodig om bepaalde vitaminen en en hormonen aan te kunnen maken. Wanneer je wilt afvallen, kun je dus rustig met mate vette vis, avocado of noten eten. Verzadigde vetten, zoals die in cake en sauzen, kun je daarentegen beter laten staan.

3. Darmflora uit balans

De mate waarin je lichaam in staat is om voedingsstoffen op te nemen, wordt voor een groot deel bepaald door de bacteriën in je darmen. Er bestaan bepaalde bacteriën die ervoor zorgen dat je meer calorieën uit je voedsel opneemt dan je nodig hebt. Heb je het idee dat je darmflora uit balans is? Probeer dan eens iets vaker producten te eten die goede bacteriën bevatten, oftewel probiotica. Deze bacteriën vind je terug in onder andere yoghurt, kefir en yakult.

Lees verder op de volgende pagina.

Pagina 1/2