Val je maar niet af? Deze 8 ochtendrituelen kunnen de boosdoener zijn

Deze gewoontes kunnen gewichtsverlies in de weg staan

Je mat jezelf drie keer in de week af in de sportschool en je houdt je keurig netjes aan je dieet. Maar waarom lukt het dan maar niet om die paar laatste kilo’s kwijt te raken? Frustrerend! Misschien komt dit je wel bekend voor en heb je geen idee waarom het je maar niet lukt om af te vallen. Wellicht wordt het dan eens tijd om je ochtendrituelen onder de loep te nemen. Ongemerkt kunnen deze namelijk het afvalproces belemmeren. 

Houd jij er deze ochtendrituelen op na? Het zou kunnen verklaren waarom de kilo’s er niet af vliegen.

Ochtendrituelen

Ben je op dieet en heb je moeite om die laatste kilo’s kwijt te raken? Het zou zomaar aan deze ochtendrituelen kunnen liggen:

1. Je start de dag in het donker

Houd jij de gordijnen ‘s ochtends het liefst stijf dicht? Dan heb je nu een reden om dit voortaan anders te doen. Mensen die ‘s ochtends meteen de eerste zonnestralen binnenlaten, hebben gemiddeld een lager BMI dan mensen die hun gordijnen gesloten houden na het opstaan. Hierbij maakt het niet uit wat ze eten. Dit resultaat bleek onlangs uit een Amerikaans onderzoek. Volgens de wetenschappers hebben 20 tot 30 minuten daglicht in de ochtend al een positief effect op je BMI. Zélfs als het buiten bewolkt is. Hup, open die gordijnen!

2. Je slaapt te lang uit

We hoeven je niet te vertellen dat een goede nachtrust belangrijk is voor je gezondheid. Maar wist je dat je ook té lang kunt slapen? Mensen die meer dan tien uur per nacht slapen, hebben vaak een hogere BMI dan mensen die zeven tot negen uur op één oor liggen. Dit blijkt uit een studie die is gepubliceerd in het tijdschrift PLOS One. Het loont dus zeker om af en toe wat vroeger je bed uit te komen. Rise and shine!

3. Je maakt je bed niet op

We horen je denken: ‘Wat heeft dat er nu mee te maken?’ Maar het is echt waar: wanneer je je bed niet opmaakt, heb je 19 procent minder kans op een goede nachtrust dan mensen die wel hun bed opmaken. En aangezien een goede nachtrust samenhangt met een lager BMI, doe je er dus goed aan ‘s ochtends tóch even die lakens recht te trekken.

4. Je skipt de weegschaal

Uit een onderzoek van Cornell University blijkt dat mensen die zichzelf dagelijks wegen, meer succes hebben als het gaat om blijvend gewichtsverlies dan mensen die de weegschaal negeren. Het beste moment om op de weegschaal te stappen, is direct na het opstaan. Op dat moment is je gewicht het laagst. En bevalt het cijfer dat je ziet je niet? Dan ben je eerder geneigd om je eetpatroon gedurende de dag aan te passen.

Lees snel verder op de volgende pagina.

Pagina 1/2