Dit zijn de 8 grootste vooroordelen over MS

MS

Veel mensen weten eigenlijk niet precies wat MS is

MS, oftewel multiple sclerose, is een ziekte waar mensen over het algemeen niet veel over weten. Veel mensen denken dat MS simpelweg een spierziekte is, maar die informatie is onjuist. Er worden veel vergissingen gemaakt over de ziekte, waardoor veel onjuiste vooroordelen ontstaan. Om deze voor eens en altijd te ontkrachten, zetten wij de meest voorkomende vooroordelen op een rij. 

Karmen Dewachter van MS-Liga Vlaanderen ontkracht de grootste misvattingen over MS.

1. ‘Nep-ziek’

Iemand met MS ziet er negen van de tien keer helemaal niet ziek uit. Hierdoor denkt men dat je helemaal niet ziek bent. Niets is minder waar, want met MS kun je constant last hebben van zogenoemde ‘opstoten’. Tijdens zo’n opstoot kunnen bepaalde symptomen optreden: extreme vermoeidheid, krachtverlies, gevoelsstoornissen, ontsteking aan de oogzenuw, blaasproblemen of aandachts- en concentratiestoornissen.

2. Je hebt continu pijn

MS zorgt voor ontstekingen in het centrale zenuwstelsel – hier wordt gelijk nóg een misvatting ontkracht: MS is dus géén spierziekte. Of je met MS continu pijn hebt? Een groot percentage heeft dit niet. De meeste mensen met MS hebben daarentegen last van opstoten, waar je vervolgens van moet herstellen. Met de juiste revalidatie lukt dit erg goed. Op langere termijn kan dit veranderen en kunnen de opstoten stilstaan en tot blijvende beperkingen leiden. De meest ernstige vorm is de vorm waarbij je de neurologische functies verliest.

3. Werken is niet meer mogelijk

Onjuist! Mensen met MS willen er vaak alles aan doen om zo goed en zo lang mogelijk te blijven werken. Voor werkgevers is dit vaak een twijfelachtige situatie, maar door slechts een aantal werkuren per week te schrappen, is er vaak enorm veel mogelijk.

4. Een rolstoel is de volgende stap

Dit is één van de vooroordelen die heel veel mensen in hun hoofd hebben. Met MS hoef je niet per se in een rolstoel te eindigen! Dit komt in sommige gevallen voor, maar het is écht een kleine minderheid.

5. Een depressie ligt op de loer

MS is niet prettig. Een opstoot ligt altijd op de loer en je weet maar nooit wat het met zich meebrengt. Logisch dat men denkt da je hier flink depressief van kan worden, maar niets is minder waar. Mensen met MS genieten vaak volop van het leven, aangezien ze voelen hoe kwetsbaar het kan zijn. Een depressie ligt dus helemaal niet per se op de loer!

6. Een relatie is ondenkbaar

Het is voor een partner lastig om je geliefde met MS mee te maken. Het ene moment zit er geen sprankje energie in het lichaam, terwijl dit op het andere moment het tegenovergestelde kan zijn. Toch is het heus niet onmogelijk om een relatie te hebben! Liefde overwint alles en juist door de ziekte goed te begrijpen, ontstaat er begrip voor elkaar.

7. Lichamelijke beweging lukt niet meer

Dit vooroordeel komt niet zomaar uit de lucht vallen: vroeger dacht men namelijk dat MS-patiënten zoveel mogelijk moesten bewegen. Tegenwoordig is dit wel anders. Beweging wordt bij MS-patiënten juist aangemoedigd. Wel op eigen tempo. Maar stilzitten is geen goed idee.

8. De ziekte is dodelijk

Absoluut niet. Multiple sclerose is niet per se levensbedreigend! Blijvende beperkingen liggen op de loer, maar de dood is geen ‘logisch gevolg’. Karmen vult dit aan met: “Ik ken een vrouw die op haar dertigste MS kreeg en op haar negentigste een natuurlijke dood gestorven is.”

Lees ook: Rugpijn? Deze 4 dingen kun je ertegen doen (naast regelmatig bewegen)

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Unsplash