Allergische reactie op muggenbulten, hoe herken je die eigenlijk?

En wat kun je doen aan deze allergische reactie?

De lente en de zomer zijn hartstikke leuk, maar die muggen en muggenbulten kunnen ons echt gestolen worden. Bijna iedereen reageert sowieso al op de vervelende bulten, maar wanneer heb je te maken met een echte allergische reactie?

Iedereen reageert anders.

Muggenbulten

Wanneer je geprikt wordt door een mug is dat een vrouwtjesmug geweest; zij hebben voedingsstoffen uit het bloed nodig om te kunnen overleven. Om het stollen van het bloed te voorkomen injecteert de mug speeksel in de wond. Het speeksel van de mug bevat antistolling-stoffen, waar ieder immuunsysteem en dus ieder mens anders op reageert. Eigenlijk ervaart iedereen een lichte allergische reactie na gestoken te zijn door een mug. Maar wanneer ervaar je een heftige allergische reactie?

Normaal

Normale lichamelijke reacties op een muggenbult zijn zwelling, roodheid, jeuk en eventuele vocht opstapeling. Heb je te maken met een ‘gewone’ huidreactie, dan heb je te maken met een galbult die heel erg kan jeuken. Dit begint als een klein rood bultje, maar als je gaat krabben wordt deze groter.

Wat te doen? Bij een gewone muggenbult kun je het beste alle goedbedoelde tips met betrekking tot tandpasta en andere huishoudelijke middeltjes achterwege laten. Wat echter wél helpt tegen de jeuk is een ijsblokjes of een koude, natte handdoek.

Maar ontstaat er bij jou wel eens een blaasje op de plek van de beet? Dan ben je misschien overgevoelig of zelfs allergisch. Lees hier meer over op de volgende pagina.

Pagina 1/2