Allergische reactie op muggenbulten, hoe herken je die eigenlijk?

Licht gevoelig

Ontstaat er een blaasje of een blaar op de muggenbult, dan is dat een teken dat je overgevoelig bent voor muggenbeten. Dit blaasje droogt vanzelf weer op, tenzij je gaat krabben: dan gaat het blaasje open en kunnen er bacteriën in komen.

Wat te doen? Als je overgevoelig bent voor de muggenbult en er een blaasje ontstaat, is het het beste het blaasje te laten uitdrogen. Gaat het blaasje onverwachts toch open, dan kun je het beste even bij de huisarts langsgaan om een antibioticazalf te vragen om een eventuele huidinfectie te voorkomen.

Allergisch

Een nog ergere allergische reactie op een muggenbult kun je herkennen aan een muggenbeet die heel erg groot wordt (denk hierbij aan een lichaamsdeel dat in zijn geheel opzwelt door de muggenbeet). Ook is de jeuk dan veel erger en zorgt de zwelling voor meer pijn. Je kunt zelfs misselijk en benauwd worden en last krijgen van vermoeidheid.

Wat te doen? Bij een allergische reactie op een muggenbult is het belangrijk de huisarts te raadplegen. In zo’n geval reageer je op de histamine in je lichaam die probeert de stoffen in het muggenspeeksel tegen te gaan. Je reageert alleen iets te heftig op histamine, waardoor je last krijgt van heftige reacties. De huisarts zal je waarschijnlijk antihistaminica geven om de reactie te blokkeren.

Strophulus

Daarnaast kan het ook voorkomen dat een muggenbult meerdere bulten veroorzaakt als een soort van sneeuwbaleffect. Dit heet ‘strophulus’ en kan ervoor zorgen dat je een rits met vervelende, rode en jeukende bultjes hebt. Dit kan maanden aanhouden.

Wat te doen? De huidaandoening strophulus wordt veroorzaakt door een overgevoeligheidsreactie op insectenbeten. Dit hoeft niet alleen door muggen te komen maar kan ook veroorzaakt worden door insectenbeten van muggen, vlooien, bedwantsen en andere insecten. Een plaatselijke behandeling met bijvoorbeeld een hormoonzalf (corticosteroïden) kan uitkomst bieden.

Pagina 2/2

Lees ook: Oeps: deze plekken slaan we meestal over als we ons insmeren

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Libelle | Beeld: Wikipedia, James Gathany