Alles over migraine: zo kan die aandoening tot uiting komen

migraine

Er blijken veel verschillende soorten te zijn

Migraine is een vervelende hersenaandoening waar veel mensen mee te maken krijgen. Waar we niet zo vaak over horen, is dat er veel verschillende soorten migraine zijn. Wij zetten ze voor je op een rij en vertellen je er meer over.

Veel varianten

Migraine is een vorm van hoofdpijn, maar wijkt behoorlijk af van de ‘gewone’ variant. Het komt namelijk naar voren in de vorm van aanvallen. In veel gevallen begint het met een bonzende pijn aan één kant van je hoofd. Dat gaat soms gepaard met een aura, waarbij je vlekken ziet. Ook tintelingen in je hand zijn een veelvoorkomend voorteken. Op het moment dat je een migraine-aanval hebt, kun je niets anders doen dan rusten in een donkere kamer. Ondanks de algemene klachten blijken er echter meerdere soorten van deze plotselinge hoofdpijn te zijn. We zetten ze hieronder voor je op een rij.

Hormonale of stille migraine

Als vrouwen ongesteld zijn, krijgen ze vaak last van hoofdpijn. Dit wordt veroorzaakt door de verandering die bij de hormonen plaatsvindt. Het is nog altijd niet duidelijk hoe dat precies zit, maar onderzoekers vermoeden dat het komt doordat vrouwen voor hun menstruatie minder oestrogeen aanmaken. Dat kan dan hormonale migraine tot gevolg hebben.

Een stille migraine lijkt op de ‘gewone’ variant, maar het grote verschil is dat je geen last hebt van hoofdpijn. Wel kun je lijden aan aura’s, misselijkheid en overgevoeligheid voor licht. Dit type migraine komt vooral voor bij mensen die er op latere leeftijd pas last van krijgen (doorgaans na hun veertigste).

Migraine met aura of oogmigraine

Migraine gaat vaak gepaard met een aura, een vlek in je gezichtsveld. Die zorgt ervoor dat je een stuk minder goed kunt zien. Vaak bestaat een aura uit verschillende kleuren en wordt de vlek algauw steeds groter. Hoe lang een aanval van migraine met aura duurt, verschilt per persoon. Het kan een kwartier duren, maar ook een uur. Niet iedereen die migraineaanvallen heeft, krijgt last van de ‘aurafase’. Hetzelfde geldt de andere kant op: mensen die migraine met aura hebben, krijgen niet altijd een hoofdpijn aanval.

Zie je plotseling zwarte vlekken, lichtflitsen of vreemde vormen? Of ga je ineens wazig of dubbel zien en krijg je moeite met praten? Dan kan het zijn dat je last hebt van oogmigraine. Doorgaans is die variant minder pijnlijk dan andere vormen van migraine en houden de klachten ‘slechts’ een uur aan.

Evenwichtsmigraine

Evenwichtsmigraine is een van de varianten waarbij je geen last hebt van een aura. Je krijgt hierbij alleen last van plotselinge duizeligheid. Vaak komt een aanval uit het niets. Hij kan worden veroorzaakt door een bepaalde beweging met je hoofd of een prikkeling van je ogen. Bij evenwichtsmigraine krijg je vaak ook last van hoofdpijn, overgevoeligheid voor licht, misselijkheid en de neiging tot braken. Een aanval kan minuten, maar ook dagen duren.

Hemiplegische of chronische migraine

Hemiplegische migraine is een zeldzame vorm van de ziekte. Er is daarbij sprake van halfzijdig krachtsverlies. Dit kan zich uiten in het verlies van kracht in bijvoorbeeld je hand, maar het kan ook verlies van kracht aan een hele kant van je lichaam zijn. Ook kun je allerlei auraverschijnselen krijgen, zoals problemen met je zicht en spraak.

Tot slot: chronische migraine. Hiervan spreken we als iemand de helft van de maand hoofdpijn heeft en acht of meer dagen aan migraine lijdt. Vaak wordt dat veroorzaakt door een te grote hoeveelheid pijnstillers of juist door speciale medicijnen tegen migraine.

Lees ook: Vakantie voorbij, stress keert terug: zo ga je om met prestatiedruk

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash, Ivan Aleksic