Vakantie voorbij, stress keert terug: zo ga je om met prestatiedruk

prestatiedruk

Ruim 60 procent van jonge mensen heeft last van prestatiedruk

Uit onderzoek van het CBS bleek dat vorig jaar zo’n 60 procent van de mensen tussen de 18 en 25 jaar oud kampte met flinke prestatiedruk. Met als gevolg: veel stress, overprikkeling, en uiteindelijk juist míndere prestaties. Dit is waar het door komt, en wat je ertegen kunt doen.

Prestatiedruk

Goed je best doen? Dat willen we allemaal wel. Maar als je alleen nog maar bezig bent met stressen om hoe goed je bezig bent, dan is dat niet gezond meer. Soms voel je die druk vooral van buitenaf, met je collega’s, je baas, of je ouders die allemaal verwachtingen op je schouders leggen. Maar ook kan het zijn dat je jezelf juist die druk oplegt.

Persoonlijk en sociaal

Psycholoog Lidewy Hendriks legt aan NU.nl uit dat prestatiedruk verschilt van persoon tot persoon. “Je wordt beïnvloed door je genen, je persoonlijkheid en de situatie. Dat zijn al drie dingen. Als je er aanleg voor hebt, gevoelig voor bent en als de situatie ernaar is, ontstaat er een vicieuze cirkel. Daardoor verergert de prestatiedruk.”

Ook helpt de moderne maatschappij niet mee. Van telefoon tot mail en van WhatsApp tot Instagram, je bent bijna permanent bereikbaar. Al die prikkels zijn al snel te veel voor je hersenen. Hendriks voegt hieraan toe: “Alles wordt uitgedrukt in cijfers en prestaties. Dat begint al in het onderwijs, met al die toetsen. En door sociale media ligt alles ook nog eens in de etalage.”

Nare gevolgen

Hendriks legt uit dat die prestatiedruk nare gevolgen kan hebben. “Je koppelt jouw falen of slagen aan hoe goed je bent als mens”, legt ze uit. En als je dan het gevoel hebt dat je niet goed genoeg bent? Dan kun je last krijgen van angstproblemen, stemmingswisselingen, of zelfs een burn-out.

Tips

Om te voorkomen dat dat gebeurt, zijn er bepaalde dingen die je zelf kunt doen. “Het helpt als je je bewust wordt van wat er vanuit de maatschappij op je afkomt. Daarbij kun je je afvragen waar jíj gelukkig van wordt. Wanneer is iets goed genoeg voor jou? En wat voor mens wil jij zijn?”, vertelt Hendriks. Andere tips zijn onder meer:

  • Zorg voor momenten zonder prikkels. Mediteren, yoga, wandelen – neem tijd voor jezelf.
  • Neem de controle terug en durf nee te zeggen.
  • Praat met anderen over hoe je je voelt.
  • Maak een lijstje van wat écht belangrijk voor je is. De rest kun je overslaan.
  • Cliché, maar wel waar: goed slapen, goed bewegen, en goed eten helpen een hoop.

Lees ook: Kan stress daadwerkelijk voor grijze haren zorgen?

Bron: NU.nl | Beeld: Unsplash, Elisa Ventur