Word jij altijd ziek als je vakantie net begint? Het komt hierdoor

ziek

En nog belangrijk: zo kun je het voorkomen

Je kijkt wéken uit naar je vakantie en als het zover is wil je er optimaal van genieten. Helaas wordt er bij sommigen roet door het eten gegooid en worden ze ziek wanneer hun vakantie net is begonnen. Hoe komt dat toch?

Ziek

Als je vakantie net is begonnen wil je niet opeens ziek in bed liggen. Hoewel je in de eerste instantie zou denken dat het gewoon domme pech is, beweert Ad Vingerhoets, hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg het tegenovergestelde. Aan de Volkskrant laat Vingerhoets weten dat zo’n half miljoen Nederlanders last hebben van de zogenoemde ‘vrijetijdsziekte’. Dit fenomeen wordt ook wel het ‘omgekeerd Kortjakje-syndroom’ genoemd.

Altijd is Kortjakje ziek

De hoogleraar was zelf nooit ziek, behalve tussen Kerst en Nieuwjaar en incidenteel in de weekenden. Zo deelt hij met de krant. Met een paar collega’s startte Vingerhoets een onderzoek naar de vrijetijdsziekte. “Het gaat bij vrijwel iedereen om de eerste dagen van de vakantie, maar de klachten zijn niet bij iedereen hetzelfde.” De mensen die ziek worden wanneer hun vakantie net is begonnen, zijn te onderscheiden in twee groepen.

Groepen

Mensen in groep één krijgen last van vage pijntjes en vermoeidheid. Waarschijnlijk zijn dit pijntjes die ze al langer hadden, maar zich daar pas van bewust worden wanneer ze een stuk minder te doen hebben en dus minder afleiding hebben. Mensen in de tweede categorie krijgen last van koorts of andere griepachtige symptomen. Deze mensen hebben tijdens hun werk vaak een hoge werkdruk en veel stress en maken daardoor adrenaline aan. “Wanneer de spanning continu hoog is, raakt het lichaam gewend aan het aanmaken van het stressstofje en volgt het niet meer de behoefte van het lichaam”, legt de onderzoeker uit. “Hierdoor kan het immuunsysteem uit balans raken en ben je vatbaarder voor ziekte op het moment dat je ontspant”, verklaart hij.

Oplossing

Gelukkig kun je de vrijetijdsziekte voorkomen door een betere balans te vinden in hard werken en ontspannen. Leg de druk op je laatste werkdag voor jezelf niet te hoog en zoek vrijdagavond dan ook de ontspanning op. Tevens geeft Vingerhoets ook te tip om je ritme niet te veel te veranderen. Slaap in het weekend bijvoorbeeld niet veel langer dan doordeweeks en eet op dezelfde momenten.

Lees ook: Terroraugustus verwacht: wespen worden extreem vervelend deze maand

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Glamour, De Volkskrant | Beeld: Pixabay