Dit gebeurt er met je baby in het eerste uur van zijn of haar leven

baby

Een ding is zeker: er gebeurt veel, heel veel

Een zwangerschap, met name de bevalling, kan pittig zijn, maar pas als je kleintje geboren is, begint het werk pas écht. Een baby lijkt daarentegen nog niet zoveel te hoeven doen, maar schijn bedriegt. Een baby maakt namelijk heel wat veranderingen door. Ook in het eerste uur van zijn of haar leven gebeurt er al een hele hoop.

Het eerste uur is een belangrijke.

Eerste uur

Altijd al benieuwd geweest wat een baby precies doormaakt wanneer hij of zij net is geboren?De website Play Like Mum was hier ook benieuwd naar en maakte een precieze omschrijving van dat wat je kindje in het eerste uur van zijn of haar leven meemaakt.

0-30 seconden

Op dit moment zal het kindje voor het eerst ademen, dit gebeurt binnen tien seconden. Daarna zal het (hard) beginnen te huilen, om zo de longen goed te vullen. Ook nemen de zintuigen heel veel nieuwe dingen waar, zoals kou, licht en geluid.

30 seconden – 1 minuut

Wanneer er geen sprake is van een gecompliceerde bevalling waarbij de baby meteen onderzocht moet worden, zal de baby voor het eerst vastgehouden worden door de armen van de ouders. Huid-op-huid contact zorgt ervoor dat het babytje went aan de buitenwereld.

1 – 3 minuten

Je baby zal een aantal testjes moeten ondergaan om te kijken of alles klopt. Nieuwbakken ouders willen hun baby vaak zo dicht mogelijk bij zich houden en daarom worden de testjes zo kort mogelijk gehouden. Er wordt onder andere gekeken hoeveel de baby weegt, of het ademen goed gaat en of de hartslag normaal is. Ook zal je baby snel schoongemaakt worden. Tijdens de testjes die het kindje ondergaat, zal de baby waarschijnlijk stoppen met huilen en stil worden.

2.5 – 5 minuten

De baby zal de oogjes open en dicht doen. Ook zullen ze meer bewegen met hun hoofd en hun mond.

8 – 30 minuten

Zo’n 8 minuten na de geboorte zullen baby’s wat actiever worden. Ze zullen nu in staat zijn om hun ogen wat langer open te houden en ze zullen geïnteresseerd zijn in voeding. Het zou kunnen dat het kindje zachte hongerige geluidjes maakt.

40 – 60 minuten

Procedures verschillen per ziekenhuis, maar de kans is groot dat je babytje klaar wordt gemaakt voor een Vitamine K toediening. Dit kan gegeven worden met een prikje, maar dit kan ook oraal toegediend worden. Ook zullen kindjes nu voor het eerst te eten krijgen. Vaak gaat het om een melksubstantie die rijk is aan eiwitten.

Lees ook: 10 tips om ‘s nachts beter te slapen als je zwanger bent

Dit bericht bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest

Bron: Metro, Play Like Mum | Beeld: Pixabay