Beginnende dementie is te herkennen aan een van deze 9 tekenen


Deze 9 tekenen kunnen wijzen op beginnende dementie

Dementie komt vaker voor in ons land dan je zou verwachten. Voornamelijk vrouwen hebben sneller kans om getroffen te worden door dementie dan mannen. Maar liefst 1 op de 3 vrouwen in Nederland krijgt tijdens haar leven te maken met dementie. Het is niet altijd even makkelijk om een beginnende dementie vast te stellen, aangezien de eerste verschijnselen vaak verschillen per persoon.

Deze 9 subtiele veranderingen kunnen wijzen op beginnende dementie.

9. Tijd en plaats

Het besef van tijd en het vinden van de juiste weg ebt steeds meer en meer weg bij mensen met dementie. Zo kan het voorkomen dat mensen richting de supermarkt lopen, maar geen idee hebben hoe ze hier terecht zijn gekomen. Klokkijken of het zeggen/schrijven welke dag of jaar het is blijkt moeizaam te gaan.

8. Schrijven

Dit teken staat nauw verbonden met het bovenste. Het opschrijven van een adres, een verjaardagskaart schrijven of een andere vorm van schrijven lijkt erg lastig te gaan. Met name het vinden van de juiste woorden is tijdens het schrijven lastig. Ook de concentratieproblemen komen terug bij het schrijven, omdat mensen met beginnende dementie zich niet lang genoeg kunnen concentreren om de zin af te maken.

7. Kortetermijngeheugen

Een van de meest voorkomende tekenen van beginnende dementie is het ontstaan van problemen met het kortetermijngeheugen. Lastig vast te stellen natuurlijk, want iedereen raakt weleens een keer zijn sleutels of telefoon kwijt. Bij dementie is echter deze vergeetachtigheid ernstiger en komt het regelmatiger voor. Spullen worden vaak op de meest onlogische plekken teruggevonden. Voorbeelden kunnen zijn om de sleutels in de vriezer of de portemonnee in de magnetron terug te vinden.

6. Stemmingswisselingen

Plotselinge gedrags- en stemmingswisselingen komen vaak voor bij mensen met beginnende dementie. Het kan zijn dat mensen met dementie kampen met depressies, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Wat wel overeenkomt is dat de stemmingswisselingen vaak uit het niets lijken te komen. Een plotselinge lach- of huilbui zonder dat daar een reden voor is, is een van de veel voorkomende signalen.

Lees op de volgende pagina de overige vijf tekenen van beginnende dementie.

Pagina 1/2