Beginnende dementie is te herkennen aan een van deze 9 tekenen

5. Vinden van woorden

Het vinden van de juiste woorden is vaak lastig voor mensen met beginnende dementie. Dit betekent niet dat het per se moeilijke woorden zijn. Vaak zijn het namen van mensen of veelgebruikte gebruiksvoorwerpen die mensen zich niet kunnen herinneren. Opvallend voor buitenstaanders is dat gesprekken met demente mensen niet soepel verlopen. De gesprekken worden regelmatig gestopt omdat ze niet meer weten hoe het verder moet.

4. Herhaling

Mensen met beginnende dementie vallen vaak in herhalingen. Zo vertellen ze verhalen keer op keer hetzelfde of stellen ze telkens dezelfde vragen. Niet alleen in spraak maar ook bij het uitvoeren van taken kunnen mensen in herhaling vallen en voeren ze een bepaalde taak meerdere keren achter elkaar uit.

3. Lusteloosheid

Trekt iemand zich ineens steeds vaker terug en onderneemt hij of zij minder dan voorheen? Dan kan dit een teken zijn van beginnende dementie. Personen lijken plotseling minder interesse te hebben in sociale activiteiten, zoals sociale gesprekken en het uitvoeren van hobby’s. Daarnaast hebben mensen met dementie veel minder energie dan voorheen, zijn ze moe en lusteloos en slapen ze langer dan gewoonlijk.

2. Concentratieproblemen

Concentratieproblemen komen ook regelmatig voor bij mensen die kampen met dementie. Het gaat hierbij vaak om het oplossen van problemen of het organiseren en plannen van taken. Vooruit plannen of een plan volgen dat eerder is opgezet, is vaak moeilijk. Ook kan het voorkomen dat mensen in een korte periode meer moeite lijken te hebben met cijfers.

1. Huishoudelijke taken

Huishoudelijke taken die voorheen zo makkelijk waren, zoals koken of schoonmaken, lijken ineens een onmogelijke opgave. Het lijkt voor mensen met dementie lastig om te bedenken waar ze langs moeten lopen of in welke volgorde ze de taak moeten uitvoeren.

Pagina 2/2

Lees ook: Waarschuwing: 8 op de 10 kinderen zitten onveilig in een autozitje

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Alzheimer Nederland | Beeld: Max Pixel