Waarschuwing: 8 op de 10 kinderen zitten onveilig in een autozitje

autozitje

Veel ouders gaan de fout in met een autozitje

Elke ouder weet hoe belangrijk het is om je kind veilig te vervoeren in de auto. Toch blijkt uit onderzoek van Taskforce Kinderveiligheid dat er nog van alles mis gaat met het veilig vervoeren van kinderen in de auto. Maar liefst acht op de tien kinderen zitten onveilig in een auto, omdat het autozitje niet op de juiste manier wordt gebruikt.

Een belangrijke waarschuwing voor alle ouders met jonge kinderen.

Autozitje kinderen

Kinderen worden vaak niet goed vastgezet in de auto en de helft van alle autozitjes zijn niet goed geïnstalleerd, zo blijkt uit het onderzoek. Ouders trekken de gordels vaak niet goed aan, waardoor zes op de tien kinderen vaak te los in een autozitje zitten. Taskforce Kinderveiligheid deed onderzoek op drukke parkeerplaatsen van pretparken en zwembaden en er bleek een hoop mis te zijn met de kinderzitjes. “Een schokkend resultaat is dat negen op de tien ouders denken dat ze hun kind veilig vervoeren”, zegt Saskia Kloet van VeiligheidNL.

Eerder onderzoek

“Met het kopen van de juiste autostoel ben je er nog niet. De volgende stappen zijn de correcte installatie van de autostoel in de auto en het goed vastzetten van je kind in de autostoel. Daarbij gaat nog veel mis.” Eerder in 2013 werd eenzelfde onderzoek uitgevoerd, waaruit bleek dat driekwart van de kinderen tussen de 0 en 4 jaar niet goed in hun autozitje vast zaten. Een aantal jaren later blijkt de situatie dus nog niet te zijn verbeterd. De resultaten van het nieuwe onderzoek zijn voor VeiligheidNL reden om de voorlichting over autostoeltjes aan te scherpen.

Tips

Hoe moet je het als ouder dan wél doen? Hieronder volgen een aantal handige tips van Vias Institute hoe je een kind het beste vast kan zetten in de auto.

  • Zorg dat je kind altijd vastgeklikt is, ook als je korte afstanden rijdt.
  • Er mag een maximale speling van 1 centimeter tussen de riempjes en het kind zitten.
  • Laat de riempjes niet achter de rug of onder de oksel van het kind doorlopen.
  • Let erop dat de gordel niet gedraaid is.
  • Zet je kind niet met een dikke (winter)jas in het autozitje.
  • Informeer in de winkel of online welk zitje het best geschikt is voor de lengte en het gewicht van je kind.
  • Plaats het kinderzitje in de juiste richting.
  • Klik je zelf je kind vast in de auto? Let er dan op of dit op de juiste manier is gedaan.

Lees ook: Consumentenbond waarschuwt: pas op voor nepwebshops

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Veiligheid.nl | Beeld: Pixnio