Wil je beter slapen? Deze activiteit kan je daarbij helpen

beter slapen

Je hoeft jezelf niet in het zweet te werken voor een betere nachtrust

Het is geen geheim dat een beetje beweging overdag kan helpen om ’s avonds de slaap beter te vatten. Onderzoek laat nu echter zien dat je heus niet aan een marathontraining of bootcamp hoeft te beginnen om voortaan als een blok te slapen. Maar wat kun je wél doen voor een betere nachtrust?

Spiermassa opbouwen

Maak je graag een lange wandeling, jog je weleens een rondje in de buurt of is springtouwen jouw ding? Hartstikke goed, want alle lichaamsbeweging helpt je om ’s nachts beter te slapen. Maar maak geen zorgen als je geen fan bent van cardio. Dit is niet de enige vorm van beweging die ervoor kan zorgen dat je minder lang schaapjes hoeft te tellen. Een recent onderzoek dat verscheen in Preventive Medicine Reports toont aan dat een klein beetje krachttraining al genoeg zou kunnen zijn.

Beter slapen

Het onderzoek keek naar de sport- en slaapgewoonten van meer dan 23.600 volwassenen. De wetenschappers vonden daardoor een nieuw verband tussen sporten en slapen. Zo bleek dat alle soorten spiertraining de kans op een slechte nachtrust verminderen. “Veel onderzoeken keken tot nu toe naar het effect van cardio op de nachtrust (zoals stevig wandelen, fietsen en hardlopen). Nieuw wetenschappelijk bewijs laat echter zien dat spiertraining (zoals push-ups doen en gewichtheffen) ook kan helpen om goed te slapen”, zo is te lezen in het onderzoek.

Niet veel nodig

Of je nu liever een fietstocht maakt of met gewichtjes staat te zwaaien, beide soorten beweging komen je slaap dus ten goede. En sporten is natuurlijk het makkelijkst vol te houden als je er een beetje lol in hebt. Ook als je helemaal niet zo’n sportfanaat bent, dan hebben de onderzoekers goed nieuws voor je. Er is namelijk maar een klein beetje beweging nodig om je slaapkwaliteit te verbeteren. Als je nu helemaal niet aan krachttraining doet, helpt het al om dit voortaan vijf of tien minuutjes per dag te doen. Denk aan push-ups terwijl de aardappels koken of planken terwijl je een video kijkt. Een sportschoolabonnement is niet nodig om die spieren eens flink aan het werk te zetten en vervolgens als een roosje te slapen.

Lees ook: Dit gebeurt er met je lichaam als je kaas eet voor het slapengaan

Bron: Well + Good | Beeld: Pexels, Andrea Piacquadio