Dít zijn tot nu toe de bijwerkingen van het coronavaccin in Nederland 

bijwerkingen coronavaccin

Tot nu toe zijn er zo’n honderd meldingen gedaan 

Het vaccineren in Nederland is inmiddels een ruime week van start. Tijd om de balans op te maken, want hoe zit het eigenlijk met de bijwerkingen? Tot nu toe lijkt het positief en levert het coronavaccin in ons land geen onverwachte bijwerkingen op. Toch zijn er inmiddels zo’n honderd meldingen gedaan over bijwerkingen van het Pfizer/BioNTech vaccin. Wij zetten ze voor je op een rij. 

Allergische reacties 

Het lijkt tot nu toe goed te gaan met het vaccineren in ons land. Slechts twee mensen kregen een allergische reactie, zo meldt het bijwerkingencentrum Lareb en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Beide patiënten zijn snel behandeld en hersteld. Het was al bekend dat het vaccin in zeldzame gevallen een allergische reactie kan opleveren, maar volgens het CBG is het goed te behandelen. “Met de juiste medische behandeling binnen handbereik en onder de juiste supervisie kan de reactie goed behandeld worden.” Fabrikant Pfizer heeft dan ook geadviseerd om na de prik een kwartier te wachten, zodat medici eventuele reacties meteen kunnen behandelen. 

Milde bijwerkingen 

De overige meldingen betreffen milde bijwerkingen. Deze zijn ook al naar voren komen uit het klinische onderzoek en zijn dus niet verrassend. Het gaat hierbij om een reactie op de injectieplaats, vermoeidheid, spierpijn en hoofdpijn. 

Kwetsbare ouderen en huisartsen

Op 6 januari is het vaccineren in Nederland begonnen, waarbij het zorgpersoneel als eerste aan de beurt kwam. Inmiddels is de tweede groep aan de beurt voor een prik: kwetsbare ouderen en mensen met een beperking. In elf zorginstellingen zijn gisteren de eerste prikken gezet. Daarnaast worden huisartsen deze en volgende week gevaccineerd. Dat is sneller dan verwacht en heeft te maken met de opkomst van de Britse variant van het coronavirus. 

Lees ook: Langere wachtlijsten door ‘vaccinatievoordringers’

Bron: NOS, Margriet, RTL Nieuws, NOS | Beeld: Pexels