Langere wachtlijsten door ‘vaccinatievoordringers’

vaccinatievoordringers

Zorgmedewerkers die geen voorrang hebben, zijn tóch al gevaccineerd

Het vaccineren is nog geen week bezig en het gaat nú al mis met het vaccinatieplan. Als eerste zijn zorgmedewerkers in de acute zorg en van verpleeghuizen aan de beurt om de prik te halen. Toch is ook zorgpersoneel dat geen voorrang heeft al ingeënt. Het gevolg van deze ‘vaccinatievoordringers’? Verpleeghuispersoneel moet nu langer wachten op de prik. 

Vaccinatievoordringers

Naast medewerkers in de acute zorg heeft ook bijvoorbeeld kantoor- of restaurantpersoneel van zorginstellingen zich deze week gewoon aangemeld bij de GGD om gevaccineerd te worden. Ook andere medewerkers die eigenlijk nog niet aan de buurt zijn, hebben van hun werkgever toch toestemming gekregen om zich te laten inenten. Dat blijkt uit gesprekken van Nieuwsuur met meerdere zorginstellingen.

Zorgen om verpleeghuispersoneel

Hierdoor moet het personeel van de verpleeghuizen langer wachten tot zij gevaccineerd kan worden. “We maken ons ernstig zorgen”, zegt Andrea Reitsma van SPOT, de vereniging die de belangen van kleinschalige thuiszorgorganisaties behartigt. Volgens haar is de impact van deze vaccinatievoordringers erg groot. “Het personeel in de verpleeghuizen staat toch al onder druk en als er nu weer onduidelijkheid komt, is dat niet goed.

Verwarring

Vanaf 4 januari kunnen zorginstellingen afspraken laten maken bij de GGD voor het vaccineren van hun personeel. Er is hoogstwaarschijnlijk verwarring ontstaan na een brief van minister De Jonge van Volksgezondheid aan de zorginstellingen. In deze brief deed hij de oproep om ook al afspraken in te plannen voor de groepen die later aan de beurt zijn. “Zo ontstond verwarring”, legt Reitsma uit. “We kregen een standaardbrief van het ministerie, die we moesten kopiëren voor onze mensen op ons eigen briefpapier. Dat was erg makkelijk en er werd niet gecontroleerd of dat ook echt de mensen waren die aan de beurt zijn.”

Niet alleen het verpleeghuispersoneel, maar ook medewerkers in de gehandicaptenzorg en ouderen zullen hierdoor langer moeten wachten tot zij gevaccineerd kunnen worden.

Lees ook: Vaccinatiebereidheid onder zorgmedewerkers ‘meer dan 95 procent’

Bron: Nieuwsuur | Beeld: Pexels, Gustavo Fring