Auw, een blaar! Moet je deze eigenlijk doorprikken of niet?


Wat is de beste behandeling voor een blaar?

Nieuwe schoenen, een lang stuk lopen: voor je het weet heb je zo’n pijnlijke rakker op je hiel of teen. Soms is de huid al dusdanig open ‘geschuurd’ dat het al bloedt, maar de meeste blaren bestaan uit een blaasje met vocht en/of bloed. Wat moet je hier mee aan? Ze doen zeer en ook je oude, vertrouwde schoenen zitten niet meer lekker. Help, een blaar, wat nu?

Eerste hulp bij een blaar.

Wat is een blaar

Een blaar ontstaat door wrijving tussen je huid en een schoen of sok. Dit heet eigenlijk een wrijvingsblaar (je hebt bijvoorbeeld ook brandblaren). Door deze wrijving ontstaat er een pijnlijk blaasje dat zich vult met vocht. Het vocht gaat direct onder je huid zitten, dus door meer wrijving kan de blaar opengaan en gaan bloeden.

Wat voor blaar

Bekijk eerst wat voor blaar je hebt. Zie je een bultje met vocht? Dan is de blaar nog gesloten. Zie je al een open wondje met (opgedroogd) bloed? Dan is het een open blaar. Blaren genezen meestal uit zichzelf. Ze kunnen wel pijnlijk aanvoelen en gaan jeuken als ze genezen. Ook kan het vervelend zijn om schoeisel te dragen tijdens het genezingsproces. Plak op een open blaar een pleister om te voorkomen dat hij verder open gaat. Zorg dat deze strak zit en niet plooit om meer wrijving te voorkomen.

Doorprikken

Veel mensen geloven dat je een gesloten blaar door moet prikken. Maar is dit wel zo? Het Rode Kruis geeft juist als advies om dit niet te doen! Als je een blaar doorprikt, haal je juist de huid open waardoor je infecties kunt krijgen. Zit de blaar dusdanig in de weg dat je er niet door kunt lopen (omdat hij bijvoorbeeld op je voetzool zit), ga dan voorzichtig en hygiënisch te werk.

Behandeling

Was je voeten en handen met water en zeep. Je kunt ook wat ontsmettingsmiddel gebruiken om de blaar schoon te maken. Gebruik een steriele naald of bloedlancet om de zijkant van de blaar voorzichtig in te prikken. Prik niet in het midden. Druk voorzichtig en met schone handen het vocht uit de blaar. Dek daarna de blaar af met een strakgetrokken kleefpleister.

Voorkomen

Ga je nieuwe schoenen inlopen of een eind wandelen, dan kun je preventief blarenpleisters plakken op de plekken waar je schoenen schuren. Meestal is dit de hiel van je voet. Zo creëer je een extra beschermlaagje om je huid tegen wrijving te beschermen.

Lees ook: Etalagebenen tijdens het lopen; dit zijn de symptomen en zo kom je er vanaf!

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Rode Kruis, Margriet | Beeld: Pexels